4 povești scurte despre (ne)fericire

Aseară am dat pe Internet de un articol care arăta că, deși știm că nu posesiunile materiale ne fac fericiți, totuși nu punem suficient accent pe experiențele de viață. Ba tocmai, balanța o înclinăm tot spre a aduna lucruri, nu spre a colecționa momente.

De ce oare preferăm să ne vindem satisfacția sufletească pe o iluzie materială? De ce alegem palpabilul – care de cele mai multe ori nu durează – în detrimentul acelei împliniri care nu se vede, dar se simte? De ce preferăm să fim raționali, când doar inima poate lua deciziile corecte?

***

Astăzi treceam pe lângă sediul Enel în viteză pe bicicletă, când atenția mi-a fost atrasă de multele mașini de la presă din fața clădirii. Probabil că au decis să-și vândă din operațiunile din România, mi-am zis, văzându-mi de drum. Ajuns acasă am deschis lap-top-ul să îmi continui treaba și am văzut știrea despre sinuciderea directorului Enel România. Șoc total pe capul meu.

Care i-or fi fost motivele?, mă întreb. Stresul de la job? Presiunile din partea superiorilor? Probleme în familie? Prea multă nefericire strânsă? Probabil că doar el „știe„…

Niciodată nu am înțeles cum e cu sinuciderea… Ce se schimbă în interiorul omului de ajunge ca, dintr-o luptă aprigă pentru supraviețuire, să treacă la abandon total? Cât de mult să te fi zbătut înainte încât doar opțiunea de a te declara învins să rămână în picioare?

***

Tot pe internet răsfoind (și tot astăzi), am dat peste câteva imagini cu texte foarte interesante și profunde. Una din ele mi-a atras în special atenția: „Cel mai periculos risc: riscul de a-ți petrece viața nefăcând ceea ce îți place, dar sperând că îți vei putea cumpăra această libertate mai târziu„. Adică riscul pe care ni-l asumăm cu toții, la fiecare pas, aproape întotdeauna inconștienți fiind.

Dacă am realiza că, făcând astfel, ne vindem viețile, oare am mai face-o? Dacă nu ne-am lăsa amăgiți de iluzia că undeva, cândva și cumva vom da peste soluția care ne va oferi traiul dorit, am mai trăi la fel? Aproape sigur nu, dar preferăm să fugim din fața propriilor vise, căci a le înfrunta înseamnă să luptăm, iar noi nu vrem să ne rupem unghiuțele. Și ajungem să mergem cu mulțimea doar pentru că nu îndrăznim să riscăm să o luăm pe drumul propriu.

***

De mult nu am mai așteptat la semafoare cum am făcut-o în noaptea asta, atât de liniștit și chiar când mașinile nu treceau deloc! Și am stat nu pentru că aș fi avut timp din plin, ci pentru că, pur și simplu, mi-am dorit să mă bucur de această plimbare nocturnă. Am vrut să mă retrag puțin din goana nebună în care m-am trezit și să încerc să privesc și în jur, cu ochii larg deschiși. Am vrut, cale de câteva minute, să fiu fericit.

Și poate că pare o prostie ce tocmai am zis, să te bucuri de o tură cu bicicleta în miez de noapte printr-un oraș aproape pustiu și înghețat. Dar credeți că îmi pasă? Sau că are vreo importanță asupra evenimentului în sine? Nu, nici nu îmi pasă și nici nu are importanță, căci fericirea e personală, diferită, unică chiar. Și nu contează cât de prostești ne par gesturile, atitudinile sau alegerile pe care le facem zi de zi, dacă ne împlinesc sufletește, e mai mult decât suficient.

E un paradox, viața așa cum o înțelegem noi. De ce? Pentru că știm de ce anume avem nevoie pentru fericire, dar ne comportăm aproape mereu ca și cum nu am știi. Și niciodată nu trecem la fapte. Sau, dacă trecem, o facem prea târziu, cu prea multă frică și cu prea multe regrete. Iar rezultatele aproape că nu sunt niciodată cele scontate.

Deci, de ce ne mai mirăm de nefericire?

Sursă foto: vividlife.me

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.