7 lecții învățate pe drumuri

Puține activități te dezvoltă mai mult decât călătoritul, necunoscutul la care te expui devenind cel mai bun profesor. Și, cu cât maniera de a străbate lumea este mai expusă și non-conformistă (ca mersul pe bicicletă), cu atât lecțiile sunt mai numeroase.

Recent, am încheiat cea de-a 4-a excursie pe două roți prin Europa, prin țările de la marginea continentului: Georgia, Azerbaidjan, Armenia și Karabah. În total, am bifat peste 3000 de kilometri și o lună întreagă de dormit la cort, prin ținuturi pe care nu le știam decât de pe hartă. Cartea „Ținutul dintre Mări” care conține întreaga poveste a aventurii va fi lansată în mai puțin de două săptămâni (te poți înscrie pentru eveniment aici, e gratis), dar pentru cei care nu vor ajunge în posesia ei, am rezumat mai jos câteva sfaturi care te vor ajuta în viitoarele călătorii.

Lecția 1 – Dezvoltă-ți curajul ca să pornești

Bine, acest sfat nu e de prin excursie, ci dinainte, dar cred că e cel mai important: fără curaj, aventurile nici măcar nu s-ar întâmpla. Prea adesea, auzim ce nu putem să facem și de ce nu putem, în loc să ni se spună că e realizabil și că merită. Astfel, ajungem să credem că ceea ce e rar întâlnit e riscant și greșit, chiar dacă, în sine, activitatea respectivă e mai mult decât de dorit. Personal, mi-am construit curajul de a pleca în necunoscut brusc: de nicăieri, m-am aventurat în a străbate Europa, pe bicicletă, timp de 3 luni. Totuși, consider că mai înțeleaptă e o trecere treptată, de la mici aventuri în spatele casei, până la nemărginitul de la orizont. În acest fel, îți oferi timp să te documentezi, să te antrenezi și să afli cu ce se mănâncă greul la care vrei să te înhami.

Lecția 2 – Planifică, dar nu planifica prea mult

Oamenii sunt diferiți, când vine vorba de orice, nu doar de a călători. Practic, ceea ce suntem se manifestă în orice realizăm sau încercăm. O aventură în necunoscut va fi trăită în stilul propriu, care te reprezintă. Totuși, să planifici exagerat de mult, la virgulă și aranjând fiecare fundă, nu o să te facă mai fericit, ci doar mai stresat. Poate că e doar felul tău de a vedea lucrurile, însă de ce mai pleci la drum, dacă nu ca să fii surprins? Personal, am nevoie să controlez, în linii mari, ceea ce urmează să se întâmple – însă niciodată nu țin cu dinții de ceea ce am stabilit. Am fost, foarte des, confruntat cu a schimba traseul, cu a rezolva probleme neprevăzute sau, pur și simplu, cu a renunța la obiective pe care mi le doream – în astfel de momente, planificarea nu te ajută decât ca să vezi cât de mult deviezi. Iar asta nu e de rău, atât timp cât reușești să fii responsabil și să te bucuri de aventură.

Lecția 3 – Învață o limbă cunoscută în zonă

Sfatul acesta e poate un pic dificil, dar îl menționez, deși eu nu mă încadrez în limitările lui. Deși știam că urmează să vizitez o regiune care a făcut parte din URSS, nu am reușit să mă mobilizez deloc să învăț câteva expresii de bază în rusă. Am încercat, cât de cât, dar am abandonat rapid. Ulterior, frustrarea a atins cote maxime: am ratat atâtea interacțiuni doar pentru că nu aveam o punte comună de comunicare! Acum, știu, dacă mergi în zonele dezvoltate ale globului, engleza învățată la școală (sau de la filme) te va salva – însă niciodată nu strică să te familiarizezi cu limba locală, oamenii se vor simți apreciați când îți vor observa eforturile.

Lecția 4 – Nu ai nevoie să cheltui cât vrei

Ca români, suntem săraci, asta e un fapt. Muncim mult și câștigăm puțin, marea majoritate. Însă, nici din ce câștigăm nu suntem în stare să păstrăm. Pentru că suntem complexați și vrem să arătăm că o ducem bine. Și, treptat, ajungem să ne identificăm cu stilul acesta de viață, în care măsurăm fericirea după cât consumăm. În concedii și la sărbători, cel puțin, nimeni nu ne ajunge la nas, chiar dacă după tragem pe rupte ca să supraviețuim. Din experiență spun, însă, că nu e nevoie să fim atât de iraționali: ne putem bucura de locurile vizitate și fără să mâncăm la toate restaurantele și fără să ne cumpărăm înghețată pentru că toată lumea o face dar și fără să stăm în nu știu ce hotel. Atunci când înveți să fii mulțumit cu puțin, vei conștientiza câte oportunități ți se deschid. Și știu ce spun, căci mâncând din supermarketuri și dormind numai în cort, am reușit să cheltui sub 5 euro/zi de călătorie. Faceți voi socoteala, unii dau atât pe o cafea în Centrul Vechi! Una peste alta, lucrurile sunt simple: există maniere mai înțelepte în care îți poți cheltui banii, chiar dacă îți spui că o dată pleci și vrei să ții minte. Chiar: dacă pui banii deoparte și pleci mai des, crezi că o fie mai rău?

Lecția 5 – Nu renunța, dar nici nu te încăpățâna aiurea

Dacă faci sport regulat, îți poți imagina ce înseamnă să pedalezi mii de kilometri, zi după zi. Știi cu ce vine la pachet efortul și cât de dificil poate deveni să înaintezi, expus la capriciile vremii și nesemnificativ în fața reliefului. De o mulțime de ori mi-am propus să renunț: să urc în avion și să vin acasă. Din fericire, avionul personal era în pană, așa că nu m-a putut urmări peste tot…Ce vreau să spun e că momentele în care te simți copleșit nu se lasă așteptate – când sosesc, e treaba ta să te motivezi să continui și să le dai deoparte. Totuși, ai nevoie de înțelepciune să știi când să nu alergi către fundături – uneori ne pricepem la a ne încăpățâna într-o prostie. Nu o să îți spun cum poți diferenția situațiile, te sfătuiesc doar să ai grijă: clarifică-ți ce îți dorești și analizează care e cea mai bună decizie în contextul în care te găsești.

Lecția 6 – Ia oameni cu care rezonezi și pe care te poți baza

Am umblat mult la viața mea (spun alții, că eu nu-s chiar de acord) și am înțeles că cel mai important de luat în calcul sunt oamenii: în funcție de cine te însoțește (sau pe cine însoțești tu) aventura va fi un succes sau un eșec. Cu persoanele nepotrivite lângă tine, chiar și cel mai superb apus e o povară; cu cele potrivite, chiar și cea mai neagră furtună e un vis. Ce vreau să spun? Nu că suntem răi, ci doar că suntem diferiți: dacă nu găsești pe nimeni cu care să te sincronizezi, e mai bine să pleci la drum singur. Din fericire, când vine vorba de cicloturism, am în fratele meu un prieten și un ajutor de nădejde: deși avem disensiunile noastre, știm că putem conta unul pe celălalt, orice ar fi. Așadar, cel mai important sfat: când formezi o echipă, cântărește bine minusurile și plusurile, astfel încât să ieși în câștig.

Lecția 7 – Dă-ți voie să te bucuri și să te cunoști

Nu are niciun sens să pornești la drum dacă ai de gând să te întorci același om. Poți, într-adevăr, să cauți distracție și să explorezi culturi și senzații noi, însă acestea nu te vor face mai fericit, decât pe termen scurt. Ca să obții maximum dintr-o aventură, învăță să mergi în profunzimea ei: fii atent la ce te înconjoară, respiră aerul curat, încântă-ți ochii cu minunile naturii, zâmbește trecătorilor etc. Construiește-te, cu fiecare escapadă. Pleacă nu ca să rămâi același, ci ca să te întorci mai bun. Astfel, vei deveni o inspirație pentru cei care te cunosc și un exemplu demn de urmat.

Mă opresc, gata, deși lecții și sfaturi aș găsi mulțime, promit! Pentru poveștile complete și alte filozofări, căutați cărțile mele. Cele mai vechi sunt gratis în format PDF (deși eu vă recomand variantele printate, din motive lesne de înțeles), iar ultima poate fi pre-comandată cu o reducere de 25% de pe site. Enjoy!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.