8 lecții de viață din Ring

Că viața e grea nu e loc de discuții. Că e frumoasă, aici se poate discuta puțin, că frumusețea e mai relativă. Înainte să mă apuc de antrenamentele pentru primul meu maraton, am găsit o mulțime de citate care comparau viața cu o astfel de cursă. Asemănări sunt multe, iar paralela este una inteligentă. Dar azi am descoperit că viața se aseamănă mai bine cu un alt sport – cu boxul. Și, deși nu-l agreez deloc, cam asta e realitatea, trebuie să-i dăm Cezarului ce e al Cezarului, nu? Iată câteva învățături și paralele „din ring”:

  • Doar în ring trăiești – Oamenii se împart în două categorii: spectatori și jucători. Jucătorii se găsesc în ring, se luptă, se zbat. Uneori pierd, alteori câștigă. Spectatorii? Privesc, comentează, dau sfaturi și judecă. Uneori încurajează, alteori descurajează. Niciodată nu câștigă. Pentru că niciodată nu riscă.
  • În ring poți să ți-o iei. Dar numai acolo poți să câștigi – Multă lume se sperie când vine vorba de a intra în ring pentru că riscul de a fi făcut knockout este foarte mare. Însă uită că doar fiind acolo se poate câștiga. Și mai uită că pierderea nu e pierdere decât atunci când nu înveți din ea.
  • În ring ești întotdeauna surprins – Nu sunt expert în box, dar îmi pun imaginația la treabă. Cum poate cineva să-și învingă adversarul? Prin antrenamente susținute și printr-o cunoaștere cât mai bună a acestuia și a stilului său, corect? Ei bine, viața e cel mai crunt adversar. Oricât de mult ai studia-o, oricât de mult te-ai antrena, până când nu începe lupta nu știi de ce e capabilă. Iar pe parcurs are grijă să te ia tot timpul pe nepregătite și să îți ofere lucruri la care nu te aștepți.
  • Antrenorul e important, dar munca o faci tu – Să ai un antrenor bun e un mare avantaj în orice sport. La fel e și în viață: dacă ai un mentor de la care să preiei diferite trucuri și care te susține, ai un mare plus. Dar el nu poate face munca în locul tău! Tu trebuie să depui efort, să transpiri și să lupți, nu el. Rezultatele trebuie să fie ale tale, nu ale altuia. Și, oricâtă lume te-ar sprijini de pe margine, lupți singur.
  • Chiar și când câștigi te costă – Din ring, chiar dacă obții victoria, tot șifonat ieși, câteva lovituri tot încasezi și tu. În viață orice victorie are prețul ei, iar dacă nu te costă înseamnă că nu e o victorie.
  • Linia se trage la sfârșit – Box-ul se joacă pe runde. Dacă pierzi sau câștigi o rundă nu e mare lucru, cel care contează e rezultatul final! Așa că nu te bucura pentru o bătălie câștigată și nu te întrista pentru una pierdută – rezultatul războiului e important.
  • Tu ești singurul responsabil – Nu contează câți te sprijină și câți te înjură. Nu contează că e gălăgie prea mare sau că e prea liniște. Sau că luminile sunt prea puternice, ori pre slabe. Pe context nu poți da vina. Doar tu ești responsabil pentru felul în care te lupți, pentru eșec sau pentru reușită.
  • Trebuie să fii bun încasator – În viață trebuie să știi să încasezi loviturile, exact ca în ring. Deși sunt dureroase, trebuie să ai grijă să nu te dărâme. Până la urmă, la asta se rezumă totul: cine rezistă mai mult, câștigă.

În ring e pericolul, dar tot acolo e și oportunitatea. Să stai pe margine și să discuți nu te face un expert. Doar dacă intri în ring arăți că ai valoare. Și, chiar dacă pierzi, ieși mai câștigat decât cel care nu a intrat deloc. Și e posibil să nu mai poți sta afară. Ai prins gustul și simți că doar acolo trăiești. Deși te doare. Știi că orice victorie costă și ești dispus să plătești prețul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.