Autenticitatea frumuseții de dincolo de machiaj

După o bună perioadă de timp, săptămâna trecută am reajuns în București. Nu mi-a plăcut, dar, dincolo de zgomotul, aglomerația și poluarea obișnuită, m-a frapat ceva: un mesaj scris într-o stație de metrou. Mi-am dat seama că îmi e cunoscut, că l-am mai întâlnit, că l-am mai citit: “Nu te stresa, ești frumoasă!”, spunea textul aruncat neglijent în mijlocul peretului.

Oare? nu am putut să nu mă întreb. Am întors capul în stânga, am întors capul în dreapta; m-am uitat înapoi, mi-am ridicat privirea către înainte. Oare? am stăruit în scepticism. Unde e frumusețea? Mai există ea?

Am oftat. Nu am descoperit-o atunci, acolo, în șuvoiul de oameni alergând către obsesiile și nevoile personale. Și nici acum, dacă ridic capul din tastatură, nu o descopăr prea des în jurul meu.

Fetelor (căci la voi vreau să mă opresc), ați devenit articifiale. False. Lipsite de originalitate și de personalitate. Iar asta este orice, numai frumusețe nu! V-ați transformat, mai mult sau mai puțin conștient, în manechinele și cobaii unei societăți care nu pune preț decât pe banii pe care îi cheltuiți. Credeți că îi pasă cuiva de gingășia sufletelor voastre? Vă amăgiți! Tot ce contează e să vă îmbracați scump, după ultima modă (adică mai mult să vă dezbracați!), să renunțați la principii și să tânjiți după aspecte ca ale modelelor la care vă uitați cu jind prin reviste, pe net și la TV. Iar ele sunt oricum, numai frumoase nu.

V-au mințit că trebuie să fiți perfecte. Iar voi ați crezut. Nu trebuie să fiți perfecte, trebuie să fiți autentice. Trebuie să fiți naturale, transparente, simple. Adevăratele valori nu sunt cele ce se văd la suprafață (și pe care se tot pune accent), ci sunt cele după care trebuie să muncești ca să le descoperi. Sunt curios: câte dintre voi s-ar căsători cu un băiat care e interesat doar de fizicul vostru? (Sper că) nu multe…

Și, uite așa, din pas în pas și vorbă în vorbă, ajung la adevăratul subiect. De ce puneți atât de mult accent pe superficial? De ce să fiți perfecte? Doar Barbie este, dar nimeni nu vrea o Barbie! Stați ore în șir în oglindă. Aveți atâtea produse că nici nu îmi pot imagina. Nemachiate, nu mai îndrăzniți nici voi să vă priviți, dar alții! Rimel, fond de ten, creion, ruj și altele câte: credeți că vă faceți mai frumoase? Aș râde, dar nu pot: machiate nu sunteți deloc frumoase!

Nu sunteți voi. Aveți, poate, gene cu volum ce vă scot ochii în evidență. Aveți, poate, buze de un roșu aprins ce atrag toate privirile. Aveți, poate, sprâncene definite și culoare în obraji. Aveți de toate, dar nu aveți frumusețe.

Mai mult, vă îmbătrâniți în van. Realizați cât rău vă faceți? Și cât de mult vă “maturizează” înfățișarea? Nu sunt expert în produse de “înfrumusețare”, dar oare realizați cât de mult vă distrugeți corpul? Și pentru ce?!? Pentru a fi mai frumoase, mai îngrijite, mai tinere, până la urmă. Halal ironie!

Văd, de multe ori, poze pe diverse rețele de socializare. Am să recunosc: am căutat frumusețea și acolo. Degeaba! Într-o fotografie, e și mai ușor să te “editezi” ca să arăți mai bine. Dar sunt curios: mai sunteți voi? Vă mai recunoașteți? Vă mai identificați cu persoana din spatele ecranului sau, de ce nu, a oglinzii? Trebuie să fie teribil să trăiești mereu cu un chip nepotrivit, care să îți ceară să îl ajustezi tot timpul!

Am căutat, atunci și acolo, frumusețea. O caut, acum și aici, mai departe. Nu o găsesc. Pentru că o fată machiată nu este o fată frumoasă. În cel mai bun caz, atunci când machiajul e subtil și cu gust, frumos e chipul dat de produsele cosmetice folosite, nu persoana-manechin din spate.

Și scuză-mă că sunt dur, dacă tu vrei să fii apreciată și iubită pentru ceea ce nu ești, nici nu meriți altceva!

Totuși, îmi place să cred că vrei mai mult. Și, deși poate nu pare, încă sper să găsesc frumusețea. Vreau să ridic capul, să privesc în față, în spate sau în lateral și să observ frumusețea. Cea simplă, naturală, unică. Aceea care știu că se găsește în fiecare fată, așteptând să fie iarăși scoasă la iveală și apreciată.

Și nu vreau doar eu frumusețea autenticului, ci toți o căutăm. Așadar, cum ar fi dacă ai da tu tonul?

Commentarii

 1. adndefemeie

  Un barbat care cauta, de multe ori gaseste. Nu-i usor. Nimanui nu-i este!
  Daca este asa frapant sa vezi tot mai multe fete, femeie, doamne sau domnisoare, vopsite, machiate pentru societate, de ce te uiti la fizicul lor?

  Daca ai incerca, poate ai reusi sa treci peste stratul de fond de ten si rimmelul pentru volum si rujul de rosu aprins, si sa gasesti acea frumusete interioara care completeaza pictura exterioara!
  Dar pentru asa, trebuie sa abordezi unele persoane de sex feminin. Sa porti, sau macar sa incerci sa porti, o discutie.
  Atunci vei putea sa te pronunti asupra autencititatii unei femei. Cu sau fara machiaj 😛

  1. Post
   Author
   Bogdan

   Ce spui tu nu suna rau. Din pacate, nu e total adevarat. Explica-mi, te rog: cum poti sa fii femeie autentica cand tu nu iti poti accepta propria fata si cand investesti timp, bani, efort in a o aranja si masca? Mie imi da cu rest, sincer. Pana la urma, e vorba de imaginea de sine si increderea pe care o femeie o are in ea insasi – ori te accepti asa cum esti, ori lucrezi la a ajusta lucrurile.

 2. Jozsi

  Bogdan, de ce vrei ca femeia sa se spele pe dinți și sa fie îmbrăcată? De ce nu accepți sa fie asa cum e ea natural… neepilata și nedata cu vreo crema! Sunt curios pe cine vei găsi astfel, după gustul tău?? De ce te uiți când vezi în metrou sau pe str , de ce te uiți la picioarele faine și îngrijite ale unei femei? Sau tu nu te uiți… deloc… staI ca am uitat!!! Stau și ma întreb de ce aranjează francezii și elvețienii florile și tund frumos iarba??? De ce nu le lasă să crească totul sub forma de boscheți ca sa le lase natural… ??? Îmi poți explica și mie ??? Dacă florile le îngrijesc oamenii cu atâta grija … de ce ar fi mai prejos o femeie aranjata decât o buruiana ?? Chiar nu face diferența?? Chiar nu arata respect de sine sau chiar fata de aproapele cand se îngrijește de ea ???

  1. Post
   Author
   Bogdan

   1. Compari chestii total diferite, dar ma rog. Daca tu ai inteles ca e vorba despre a lasa totul natural, cred ca vorbim de filme diferite. Cine a zis ca are ceva cu ingrijirea? Ma rog…
   2. Nu raspund atacurilor la persoana, oare e asa greu sa venim cu un punct de vedere fara sa il atacam pe celalalt?

   1. Jozsi

    Nu, nu atac la persoana pe nimeni. Vorbesc doar despre realitate! Ori lasi totul natural, ori lasi fata sa se ingrijeasca, fiindca nu vad care e diferenta intre a te epila si a te da cu rimel… A te da cu rimel nu vad ca e atat de seducator sau atat de sexy precum a te epila (ma refer la fete). Faptul ca tu o definesti ca fiind o diferenta, ma rog… ramane sa dovedesti care ar fi diferenta aia? O fi in propia ta conceptie insa e doar o diferenta subiectiva. Ce iti place tie mai mult accepti sa fie facut, ce ii place altuia nu accepti, insa dupa cum am spus, nu poti sa pui granite intre chestii la modul cel mai obiectiv. Si nu intelege gresit, nu ma refer la fete care se buiesc precum cele care stau prin parcari…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.