Be S.M.A.R.T!

De când mă știu la începutul fiecărui an e o atmosferă așa, mai solemnă, mai de responsabilitate. Oamenii sunt, chiar dacă nu pentru mult timp, retrospectivi. Și, analizând trecutul, își fac planuri pentru viitor. Pentru că fiecare început de an e un nou început, toți încearcă să-l înceapă cât mai bine. Și cu ce se poate începe dacă nu cu stabilirea obiectivelor pentru anul ce va să vină? Îmi amintesc de un studiu care s-a realizat cu ceva timp în urmă pe niște studenți de la Oxford și care avea ca obiect stabilirea țelurilor. La sfârșitul studiului s-a ajuns la concluzia că cei care își formulaseră scopuri precise, exacte, le așternuseră pe hârtie și le citeau zilnic au ajuns să câștige de 10 ori mai mult decât ceilalți care trataseră cu superficialitate subiectul. E o mică diferență, nu?

Și acum gândește-te la ce diferență se poate ajunge în cazul tău, dacă îți iei timp să-ți stabilești scopurile pentru 2013. Cel mai probabil nu vei ajunge să câștigi de 10 ori mai mult decât într-un an în care nu ți-ai stabilit ținte precise, dar cu siguranță viața ta se va îmbunătăți, pe toate planurile. Într-o carte pe care o citesc am descoperit un gând care spune cam totul despre cum ar trebui să fie țintele fiecăruia: „Țelurile trebuie să fie clare, simpe și formulate în scris. Dacă nu sunt scrise și nu le recitești zilnic, atunci nu sunt țeluri în adevăratul sens al cuvântului. Atunci nu sunt decât niște dorințe.”(Robert Kiyosaki).

Am participat nu cu mult timp în urmă la o conferință despre stabilirea scopurilor unde am aflat de acronimul SMART. Mi s-a părut cea mai ingenioasă metodă de a formula un scop. Fiecare literă din acronim vine de la o caracteristică pe care ar trebui să o aibă fiecare țel în parte. Iată-le, pe scurt, semnificația:

 • Specific = obiectivul trebuie să fie bine definit, concret, punctual.
 • Măsurabil = obiectivul trebuie să ofere posibilitatea unei analize, a unei măsurători, a deteminării progresului.
 • Accesibil = obiectivul trebuie să poată fii atins, realizabil (dar nici prea ușor de atins, pentru că atunci nu stimulează).
 • Relevant = să fie ceea ce îți dorești, să conteze pentru tine. 
 • Temporal = să aibă un timp în care să fie realizat (deadline). 

Cam asta ar fi la partea de teorie. Ba nu! Mai am un acronim: KISS(Keep It Simpe, Stupid) . Adică țelurile tale să fie definite cât mai simplu, „ca la proști”, cum se spune. (Nu trebuie să arăți prin formularea lor cât de deștept ești, deși cu siguranță nimeni nu se îndoiește de asta!). Și iată și un mic exemplu: unul din scopurile mele este ca în anul viitor să călătoresc în străinătate. Este specific? Măsurabil? Temporal? Nu prea…aș zice eu. Cum ar suna dacă acest obiectiv al meu ar fi SMART? Cam așa: până la sfârșitul lui 2013 vreau să vizitez 5 țări (aș pune mai multe, dar nu ar mai fi accesibil), inclusiv Norvegia și Suedia, 3 în prima jumătate a anului, restul în a doua. Ai prins ideea, nu?

Normal, după ce îți definești țelurile, trebuie să mai treci și la treabă! Trebuie să îți spargi propria zonă de confort și să te concentrezi pe îndeplinirea obiectivelor. Zig Ziglar povestea că în primele trei săptămâni ale fiecărui an cu greu găsea loc de parcare la sala de sport. De ce doar în primele 3 săptămâni? Ce se întâmpla după aceea cu oamenii? Cam atât dura motivația lor. Deși obiectivul nu și-l schimbau, nu mai aveau aceeasi dorință de a-l îndeplini. Sau dădeau de greu, sau de rutină. Sau nu își doreau suficient de mult ceea ce-și propuseseră. De aceea o bună definire (SMART definire) a obiectivelor te va ajuta mult în realizarea lor. Îți doresc ca în noul an să ai parte doar de lucruri SMART: obiective SMART, realizări SMART, atitudine SMART, viață SMART, etc.

P.S: Bonus am pus mai jos câteva gânduri despre obiective/scopuri/ținte și realizarea acestora. Enjoy!;)

 •  Țintește luna. Chiar dacă nu o nimerești, o să aterizezi printre stele.” — Les Brown
 • „Un țel este un vis cu un termen limită.” — Napoleon Hill
 • „Omul sărac nu este cel care nu are un ban, ci acela care nu are un vis.” — Harry Kemp
 • „Dacă știm cu adevărat ce vrem, mințile noastre ne pot duce din locul în care ne aflăm în cel în care vrem să fim.” — Jack Canfield
 • „Țelurile sunt pentru o viață întreagă. Sunt un angajament voluntar, dar obligatoriu.” — Jack Canfield
 • „Visurile visătorilor îndrăzneți nu sunt niciodată îndeplinite, sunt întotdeauna depășite.” — Alfred Lord Whitehead
 • „Nu există scurtături pentru locurile în care merită cu adevărat să ajungi.” — Beverly Sills
 • „O persoana de succes își stabilește de obicei țelurile nu foarte departe față de succesele anterioare. În felul acesta este sigur că va reuși să-și atingă aspirațiile.” — Kurt Zadek Lewin
 • „Nimic nu ne transformă mai mult decât țintele pe care nu le ajungem.” — Lucian Avramescu
 • Daca împușc soarele, poate țintesc o stea.” — Phineas Taylor Barnum

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.