Câte aventuri se pot aduna într-un an (2021)? (rezumat al ieșirilor – munte, bicicletă și altele – cu descriere și video)

Nu mai e mult din 2021 și, dat fiind contextul nefavorabil ieșirilor în natură din ultima vreme, m-am luat să mă lupt cu nostalgia turelor din ultimul an. Și, pentru că tot m-am pus pe treabă, am zis să fac un scurt rezumat al celor mai importante explorări, chiar dacă nu a fost cel mai plin sau spectaculos an. Pentru mine, 2021 a venit cu o premieră: prima drumeție serioasă pe munți din afară României, dar mai bine să nu anticipez ci să punctez, metodic, ieșirile. Pentru cei care vor mai multe detalii, am inserat link-uri către jurnalele video de pe YouTube și, acolo unde există, către postările pe larg de aici de pe site. Mai mult, la final vă așteaptă o mică surpriză (nu săriți direct acolo! 😛 )…

Revelion off-grid, la stână

Pentru că nu ne-am făcut planuri solide de Revelion, am ales să ne bucurăm de o drumeție…puțin altfel. Am împărțit traseul în două, noaptea petrecând-o la una din stânile care rămân goale pe munte peste iarnă. Am găsit o locație foarte faină, în Tămaș, care ne-a fost casă bună, iar primul răsărit pe 2021 a fost, efectiv, fantastic! Nu atât prin culori orbitoare, cât prin felul în care a luminat munții din jur, în special Iezerul…Anul bun se cunoaște de dimineață, nu?

Ce ne-a plăcut și ce nu ne-a plăcut în Dobrogea pe bicicletă

A fost prima tură pe biciclete a sezonului, timp de patru zile, cu dormit la cort. Vremea în acea perioadă a fost destul de rece și capricioasă, dar noi ne-am dorit tare să pedalăm – așa am ajuns în Dobrogea, cea mai caldă regiune a țării în acel moment. Nu sunt fan al zonelor plate sau de podiș, însă am reușit să închegăm un traseu cu suficiente obiective turistice, iar primăvara ce începea să înflorească ne-a dat o stare de bine întreaga excursie. Punctual, ne-a plăcut în Dobrogea diversitatea culturală față de restul țării, numele turcești ale localităților, atmosfera mult mai orientală, prezența geamiilor (Babadag de exemplu), cetățile vechi (Enisala, Troemsis etc), Cheile Dobrogei, Podișul Casimcei și Munții Măcin. Cu toate acestea, pentru bicicletă zilele pot fi destul de plictisitoare, dată fiind monotonia destul de mare a peisajelor naturale. Am scris pe larg despre aventură aici și aici, iar jurnalele video sunt: Prin Munții Măcinului și Podișul Casimcei și Cheile Dobrogei.

Turul Bisericilor Fortificate din Transilvania

A doua ieșire de cicloturism a venit relativ repede după Dobrogea, grație vacanței de Paște. Am profitat de primăvara care își intra mai bine în drepturi și am migrat spre Transilvania, într-o excursie care a ieșit fix cum o visam: cu Făgărașii înzăpeziți la orizont dar cu dealurile înverzite, cu soare și vreme bună și cu sate încărcate de istorie pe care să le parcurgem. Bineînțeles, la cât de multe biserici fortificate există în Transilvania, ne-ar fi fost imposibil să le vizităm pe toate, dar am ajuns pe la câteva absolut deosebite: Cincșor, Cârța, Alma Vii, Valea Viilor, Chirpăr, Biertan, Viscri, Saschiz, dar și orașele Mediaș și Sighișoara. În plus, ne-am suprapus și peste traseul Via Transilvanica, o rută de drumeție/bicicletă care străbate întreaga Românie. Una peste alta, au fost cinci zile de pedalat, în special pe drumuri accesibile și fără mult trafic, recomand această tură oricărui pasionat de cicloturism! Iar dacă nu ești, te provoc să începi cu astfel de ieșiri sau măcar să vizitezi câteva din aceste biserici, indiferent cum ajungi la ele!

Jurnalul turei, pe larg: partea 1, partea 2, partea 3.

Episoadele video: Cum se vede România dintr-un turn cu ceas abandonat, Nu e ușor cu bicicleta pe Via Transilvanica, Cele mai frumoase localități din România.

Drumeții în Munții Trascău, Apuseni

După atât de multă bicicletă ne doream să mai descoperim muntele și în ritm mai lent, la picior. Ne-au picat ochii pe Munții Trascău, o grupă montană nouă pentru noi, suficient de aproape de Brașov, numai bună pentru un week-end prelungit. Nu știam mare lucru despre această zonă, decât că e foarte frumoasă și diversă, oferind chei, cascade, peșteri, păduri și poieni. Am încercat să stoarcem la maximum aceste zile (jurnalul scris aici), după cum urmează:

Cheile Râmețului și Brâna Caprelor – unul din cele mai spectaculoase trasee de pe la noi, atât de diferite de ceea ce întâlnim în general! Cheile sunt superbe, poteca pe sus oferă perspective de vis, iar cătunul Cheia în care ajungi la final e paradisul pe pământ!

Cheile Vălișoarei (Circuitul Aiudului) – drumeție ușoară aflată pe drumul spre Rimetea, loc vestit pentru Castelul Templul Cavalerilor.

Rimetea și Piatra Secuiului – despre Rimetea nu trebuie să spui multe fiindcă e un sat extra cunoscut și vizitat. Strategic poziționat sub muntele Piatra Secuiului, prezintă case îngrijite, biserici vechi și posibilitatea unor drumeții tare frumoase. Noi am urcat doar pe Piatra Secuiului, traseu mai solicitant decât credeam, dar care a meritat fiecare strop de sudoare.

Dumești, Alba: Cascada Vânătările Ponorului și Peștera Huda lui Papară – aici pot spune că am gustat puțin din ceea ce reprezintă, de fapt, Apusenii: căsuțe răsfirate pe dealuri, pajiști întinse, vaci aproape în libertate și o conexiune aparte cu natura. Există un drum asfaltat ce urcă cale de vreo cinci kilometri, iar noi am ales să dormim cu cortul sus, admirând deschiderea din jur.

Via Ferrata SkyFly Cheile Turzii – a reprezentat ultima aventură din această ieșire. Deși cățărarea nu e recomandată celor care nu sunt familiarizați cu activitatea, drumeția prin chei este ușoară, accesibilă și deosebit de frumoasă. În plus, în zonă există și o tiroliană, deci moduri de petrecere a timpului găsește oricine.

300 de km de biketouring în două zile prin Moldova și Transilvania

Tura aceasta a fost mai mult de antrenament decât de explorare, însă pentru mine reprezintă o ieșire pe care nu o să o uit prea curând. Motivele sunt multiple: mi-am depășit zona de confort în materie de kilometri, am prins unul din cele mai faine răsărituri în Munții Ciuc, am băut apă minerală la greu, m-am întâlnit cu ursul, mi-am blestemat zilele în Cheile Vârghișului și m-am bucurat de diversitatea celor două regiuni istorice parcurse: Moldova și Transilvania. E incredibil cât de frumoasă e România, iar bicicleta consider că e cel mai bun mijloc de transport pentru a o descoperi.

Pirin și Rila (Bulgaria), la pas, cu cortul în spate

Nu o să mai reiau această ieșire în detaliu, am scris un articol dedicat despre concediul nostru din Bulgaria. Vreau să punctez doar că am fost surprinși de locurile faine ale vecinilor de la sud, mai ales că Bulgaria e vestită doar pentru mare. Din fericire, au munți spectaculoși, suficient de accesibili pentru toate nivelurile de pregătire, gata să fie descoperiți. Nouă ne-a plăcut cel mai mult în Rila, pe care am parcurs-o integral timp de trei zile, dar care lasă deschisă și posibilitatea unor trasee de o singură zi. Musala nu e cel mai frumos loc din Balcani, deși sigur e cel mai dorit, iar Cele Șapte Lacuri sunt faine tare, însă nu chiar așa cum le laudă toată lumea.

Episoade video: Ziua 1 – Vihren și Creasta Koncheto, Ziua 2 – Lacurile glaciare din Pirin, Zilele 3,4,5 – Musala și Creasta Rilei.

Bikepacking în Munții Apuseni, cea mai tare excursie pe bicicletă

Pentru mine această ieșire de bikepacking a reprezentat apogeul verii, prin îmbinarea de munte, bicicletă și independență. În plus, peisajele absolut de vis și descoperirea unor locuri noi mi-au creat amintiri de neuitat. Aventura nu a fost deloc ușoară (cam așa sunt toate turele de mountainbiking cu bagaje), dar a meritat din plin. A durat cinci zile, am strâns aproape 300 de km și am vizitat multe locuri: Dumești, Muntele Mare, Casa lui Horea, Peștera Scărișoara, Vârful Bihor, Cascada Pișoaia, Roșia Montană și multe altele. Pentru o parcurgere completă vă invit să vizionați întreaga serie de mai jos, sunt cinci episoade documentate complet cu toate informațiile relevante și încărcate cu cadre care să vă trezească pofta după aceste locuri, mai ales că acestea pot fi vizitate și cu mașina și pe jos!

Cheile Bicazului, Ceahlău și Via Ferrata Piatra Șoimilor

Acesta a fost încă un week-end prelungit pe munte, deși am spart ieșirea în câteva drumeții independente. În prima zi ne-am oprit în Cheile Bicazului, unde am descoperit noile cabine panoramice de pe munte, dar și Cheile Bicăjelului și podul suspendat peste acestea (video mai jos). Personal, cred că aceasta e cea mai frumoasă zonă din România, mai ales pentru turismul de masă, dat fiind că e suficient de accesibilă pentru toată lumea. A doua zi am mers în Ceahlău pentru a urca pe Vârful Toaca și a trece pe la vestita Cabană Dochia – foarte frumos muntele, destul de aglomerat, dar cu peisaje deosebite. În ultima zi am căutat (și găsit) traseul de via ferrata de la Corbu, Harghita, o nebunie de cățătare, super provocatoare și spectaculoasă! Sunt trei trasee disponibile, B, D și E, iar noi nu am reușit să le facem decât pe cele mai ușoare (B și D). Pentru cei pasionați de cățărat, acest traseu cred că e cel mai expus și spectaculos din România, deci merită să îl puneți pe listă!

Ceață densă în Buila-Vânturarița și mers pe nemarcat în Cozia

Ultima mea tură pe munte până în prezent, limitat fiind de o claviculă ruptă care încă se vindecă. Am prins, din fericire, ultima zvâcnire a toamnei pe creste, în două masive superbe, Buila și Cozia. Dacă pe primul îl mai vizitasem în trecut, în Cozia am ajuns în premieră și, recunosc, am fost surprins de cât e de frumos! Am împărțit excursia în două: primele zile pentru creasta Builei cu dormit sus la refugiu, iar a doua cu spectacol de culori pe nemarcate în Cozia. Din păcate, o parte din creasta Builei ne-a rămas ascunsă din cauza norilor…și, chiar dacă s-a compensat cu momentul în care aceștia s-au spart, tot trebuie să revenim!

În Cozia am rămas surprinși de diversitatea reliefului, nu ne așteptam să găsim atât de multă stâncă și nici trasee atât de abrupte. Am urcat pe la Cascada Gard, pe un traseu nemarcat/marcat vechi, foarte interesant, deși destul de solicitant. Coborârea a fost pe Muchia Turneanu, cu frumoase deschideri către Valea Oltului. Cozia e de revenit, neapărat toamna!

Tanam, gata, cam acestea ar fi principalele aventuri din 2021! Sunt conștient că aș fi putut mai mult, însă prefer să fiu recunoscător pentru fiecare din aceste ieșiri, împreună și cu cele mai mici, de câte o zi, de pe munte sau de pe bicicletă. Majoritatea sunt prezentate pe canalul de YouTube, vă invit să vă abonați dacă nu ați făcut-o deja, ajută foarte mult: https://www.youtube.com/c/cascadorys, mulțumesc! 🙂 Să ne vedem cu bine la anul, cu aventuri la fel de faine, sănătoși și fericiți! Dacă aveți idei de locuri frumoase pe unde merit să ajung, nu ezitați să îmi spuneți.

În altă ordine de idei, în Decembrie am pregătit o surpriză pentru pasionații de bicicletă și lectură: oricare pachet de trei cărți la doar 50 de lei cu livrare gratuită prin curier! Înscrie comanda aici pe site în secțiunea „cărți” sau dă-mi un mesaj pe Facebook sau cum îți e mai bine și coletul pleacă spre tine în maxim două zile (reducerea se aplică automat, nu contează prețurile existente momentan pe site). E redundant să mai menționez că susținerea aceasta se va materializa în mai multe video-uri din natură, inițial din România dar, sper eu, și din afară cât de curând! Mersi!! (P.S: Mai am disponibile nu foarte multe exemplare: Europa în 80 de Zile – 11 exemplare, Munte, Vremuri, Depărtări – 14 exemplare, #30dezile30detari – 2 exemplare, Ținutul dintre Mări – 5 exemplare, dacă vor fi mai multe comenzi, mai cer un tiraj de la tipografie, deci o amânare va fi necesară.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.