Ce am învățat în 2016

Nimic nu ne marchează mai tare ca trecerea vremii, deși rar conștientizăm asta. Tindem, prea adesea, să lăsăm clipele să curgă fără să le apreciem valoarea și însemnătatea. Și astfel, darul cel mai important al vieții – timpul -, ne scapă printre degete, lipsindu-ne de fericirea ce e menit să ne-o ofere.

Avem, totuși, segmente ce împart scurgerea lui către trecut: secunde, minute, ore, zile, săptămâni, luni și ani…Din toate, însă, parcă doar anii ne mai mișcă – pe celelalte, le lăsăm prea adesea să plece. Doar uneori le simțim graba, când sufletul ne e dispus să reflecteze…

În jurul fragilei balanțe dintre ani se crează, mereu, rumoare. Astfel, se încropesc planuri, se întocmesc liste cu provocări, se gândesc noi schimbări. Dar cu ce a fost, cum rămâne? Cu tot șirul de clipe și evenimente, ce e de făcut? Căci nu poți îngropa trecutul așa, fără lecțiile (ne)învățate…Și, nu știu cum e în peisajul altora, dar în al meu o mulțime de aspecte merită adunate și puse la păstrare. De la aventuri de neuitat prin locuri necunoscute la surprize de tot felul sau de la provocări puse pe masa vieții până la eșecuri care să mă arunce în țărână, 2016 nu a rămas deloc dator!

Mi-a arătat, în primul rând, cât de dinamică e viața: bune sunt planurile, dar, de cele mai multe ori, inutile. Mi-a adus oameni deosebiți, învățându-mă să mă bucur de ei atât cât îi am – nimic nu durează veșnic și cu atât mai mult relațiile. Mi-a dovedit, a nu știu câta oară, că libertatea e cel mai de preț lux și că singurătatea nu e decât o iluzie de care ne agățăm atunci când vrem să fugim de ceilalți.

M-a învățat – greu, căci sunt un elev încăpățânat – că de la mine pleacă totul. Și că la mine se termină. Există, așadar, și egoism pozitiv ce se cere canalizat către a oferi lumii tot ce ai mai bun. Merită să experimentezi, să te autodepășești și să alergi după ce îți dorești, căci nu are cum să iasă decât bine. Și, dacă eșecul apare, îl iei ca atare și îți vezi de drum, care e problema?

Mai mult, mi-a arătat că sinceritatea e singurul liant adevărat dintre suflete – cine nu te acceptă așa cum ești, nu te acceptă, de fapt, deloc. Așadar, permite-ți să fii întotdeauna tu, iar onestitatea să îți conducă pașii. Numai cei preocupați de beneficii vor pleca…

Dar merită riscul. Căci doar când sari în gol simți că trăiești. Când spui cuvintele care îți macină sufletul. Când îndrăznești să alergi prin bălării. Când îți permiți să visezi departe. Când întorci spatele unei uși și te apuci de spart ziduri. Nimic nu se compară cu satisfacția că ai reușit acolo unde în trecut nu vedeai nicio speranță! Încearcă – rezultatele nu vor întârzia să apară!

M-a obligat, 2016, să îmi revizuiesc așteptările. Am înțeles cât de mult ele mă reflectă pe mine și nu realitatea din jur. Așadar, acceptarea e cheia.

Am observat că poți să o dai în bară și să te faci praf din orice prostie, iar ridicarea din cenușă e mai grea decât îmi place să recunosc. Nu poți să obții mereu ce îți dorești, dar întotdeauna merită să lupți pentru visuri. Indiferent cât de grea e calea, continuă!

Mi-a predat, însă, și lecția răbdării. Nu mi-am însușit-o, recunosc…Iar timpul nu vindecă orice, iar unele răni nu se cicatrizează, ci se nasc. Important e să ai curajul să rămâi în picioare și să îți accepți durerea. Până la urmă, e uman a fi slab sau a plânge. Iar eșecurile, odată însușite și depășite, te construiesc mai înțelept și mai puternic.

Și, dacă ar fi să pot să renunț la tot, dar să aleg un singur aspect, aș lua cu mine oamenii. Ăia buni, răi, egoiști, neegoiști, veseli, triști, de aproape sau de departe dar care mi-au arătat, zi de zi, că viața merită trăită.

 

P.S: Tu ce ai învățat în 2016?

 

Sursa foto: aici.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.