Ce înseamnă să renunți

Am primit reacții interesante și diverse în urma postării de ieri referitoare la decizia mea de a renunța la facultate. S-au format, neintenționat probabil, 2 tabere: una pro și una contra. Nu vreau să mă refer la niciuna din ele în mod special, dar vreau să mă leg de un aspect care mi-a fost adus în atenție și de care nu prea am vorbit în postul de ieri – renunțarea și ce înseamnă ea.

Înainte să iau decizia radicală de a termina cu tot ce înseamnă Automatică/Inginerie marea mea problemă era cum să fac să aflu adevăratul motiv pentru care vreau să fac această alegere. Pe față îmi aduceam argumente reale, evidente, dar încercam să fiu sincer și să sap mai adânc pentru a nu realiza, mai târziu, că mă foloseam de scuze. Pe scurt problema era: renunț la luptă pentru că sunt laș sau pentru că vreau să rămân în viață așa încât să pot lupta și altă dată?

Ai nevoie de curaj ca să pleci!

S-a creat un tip în societatea noastră pe care îmi place să-l numesc Mitul Eroului. Pe cine reprezintă? Pe toți cei care nu renunță niciodată. Îi întâlnești la tot pasul și te lovești de ei pe orice stradă. Îi recunoști de la distanță, au în ei o tărie și o înverșunare aparte. Cum se manifestă? Nu se opresc. Niciodată! Contează dacă merg pe unde trebuie? Dacă are vreun sens ceea ce fac? Dacă îi împlinește? Prea puțin! Ei au ceva de terminat și poți fii sigur că o să termine! Și, la fel ca un eroii din filme sau basme, nu îi interesează ce distrug în misiunea lor de salvare. Dar probabil că nu are nicio importanță asta, cine știe?

Habar nu am ce îi motivează pe oamenii de genul. Poate sunt de vină cărțile s-au oamenii care le-au băgat în cap că numai lașii renunță. Sau că la succes nu ajungi decât dacă tragi cu dinții de tine în direcția în care ai pornit. Nu știu. Ce știu, însă, e că ajung ACOLO UNDE trebuiau să ajungă, doar pentru a-și da seamă că nu ACOLO VOIAU să ajungă! Și atunci, nu ar fi fost bine să ridice capul din pământ mai înainte?

Ai nevoie de curaj ca să pleci! Pentru că, dacă o faci, vei fi considerat laș. Poate că nu ți se va spune în față, dar oamenii vor gândi despre tine că ești un prost, un încăpățânat și un ratat. În afară de câteva persoane cărora ai datoria să le explici, părerea celorlalți nu trebuie să te intereseze. Ascultă-i și ia aminte, dar fă ca tine!

Când toată lumea stă confortabil într-un tren e greu ca tu să ridici și să cobori. Dar doar dacă cobori dai dovadă de curaj! Dacă ai realizat că locul tău nu e tren, nu ai fi un idiot dacă ai rămâne acolo, indiferent din ce motive ai face-o? E o chestie de bun simț, până la urmă!

Ce înseamnă să renunți?

Să renunți înseamnă să bați în retragere fără să fii dat tot ce poți, deși te lupți pentru ceea ce îți dorești. Dacă realizezi că lupți pentru ceea ce nu vrei și te oprești, nu renunți – de abia atunci pornești la luptă! „Those who never win and never quit are idiots”, keep that in mind! 😉

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.