[citesc] Cele cinci limbaje ale iubirii, de Gary Chapman

celecinci.3d_3

Sunt puține cărțile care m-au surprins plăcut, depășind nivelul așteptărilor creat de recomandări, dar „Cele cinci limbaje ale iubirii” aproape sigur e cap de listă. Auzisem de mult timp de ea, îmi fusese lăudată de mulți prieteni și cunoscuți, dar abia de curând i-a venit momentul de „glorie” – să fie scoasă din bibliotecă și citită (de fapt, citită e puțin spus, devorată cred că ar fi mai potrivit).

Gary Chapman, autorul, reușește să ofere, utilizând un limbaj simplu și foarte practic, soluții specifice la problemele generale ale cuplurilor. Și, deși publicul țintă al cărții e reprezentat de persoanele căsătorite, multe din principiile enunțate se pot aplica oricărui timp de relație, în general. Pentru că, dacă nu iubirea e răspunsul, atunci care să fie?

Dar să mă întorc la conținutul strict al cărții – limbajele iubirii:

  • De ce nu se înțeleg partenerii în familie?
  • De ce nu se simt iubiți și apreciați?
  • Unde a dispărut îndrăgostirea și care e legătura ei cu dragostea adevărată?
  • Poți să iubești pe cineva care te urăște?
  • Cum îți transformi atitudinea ca să îți schimbi relația?

…și alte asemenea întrebări își găsesc toate răspunsul într-un singur concept: ca oameni, vorbim limbi diferite. Educația, cultura, societatea, felul nostru de a fi diferă, astfel încât și modul în care iubim și primim iubirea, diferă. Totuși, există o soluție: învățarea limbajului celuilalt. Cu alte cuvinte, încetezi în a-ți manifesta iubirea în felul în care o înțelegi tu și alegi să îi oferi celuilalt ceea ce are el nevoie.

Conform lui Gary, există cinci mari limbaje de iubire (fiecare cu dialectele lui):

  1. Declarațiile – oamenii se simt apreciați și iubiți atunci când le sunt spuse cuvinte frumoase.
  2. Timpul în doi – cadourile, vorbele, banii sau orice altceva contează prea puțin, important fiind să se primească atenție de la partener și să se petreacă timp de calitate împreună.
  3. Darurile – nu are importanță prețul sau complexitatea, ci gestul în sine; oamenii caracterizați de acest limbaj adoră să primească diverse lucruri și se simt iubiți ca urmare a prezenței acestora.
  4. Serviciile – diversele activități (banale) în gospodărie reprezintă, pentru persoanele respective, cea mai bună modalitate de a se simți apreciate.
  5. Contactul fizic – mângâierile, atingerile, strângerile de mână, îmbrățișările etc pot transmite iubirea cum nimic altceva o poate face.

Așadar, ce a fost așa revelator pentru mine? Faptul că multe probleme de relaționare se pot rezolva simplu (dar nu ușor!) dacă faci eforturi constante de a te adresa celuilalt în propria lui limbă. Vor mai exista neînțelegeri? Cu siguranță! Dar, în ciuda acestora, partenerul va ști și va aprecia că îi vrei binele; mai mult, se va simți IUBIT. Și ce altceva ar mai poate conta?

P.S:

Mai mult, „Cele cinci limbaje ale iubirii” e un manifest împotriva propriului egoism și o rechemare către adevăratele valori. Cumva, în cele aproape 200 de pagini, nu înveți altceva decât cum să o pui pe cea pe care o iubești pe primul loc în viața ta. Și nu, nu mai ai nevoie de nimic mai mult…

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.