S-a scris atât de mult în jurul dragostei, încât orice carte pe această temă pare expirată. Ce să mai spui nou, relevant și de actualitate? Oricum ai încerca, parcă numai în clișee te învârți – siropul curge și curge, iar lecțiile ce ar trebui să te pregătească pentru dura realitate se lasă așteptate. Scopul devine nu acela de a educa oamenii într-o direcție și așa sensibilă, ci doar de a-i face să viseze la o poveste ruptă din rai, despre care știu că nu o să li se întâmple niciodată. Uitând că dragostea, dacă se oprește la romantism, e sortită pierii, ajungem să luăm fericirea ca un dat fără de care nu putem trăi.
Într-un astfel de context, viciat de iluzia că a iubi vine de la sine, natural și fără efort, apare „Eseuri de îndrăgostit” – un duș rece numai bun să ilustreze anatomia procesului de îndrăgostire. Pigmentată cu multă filozofie și deschizând ferestrele către culisele inimilor, cartea descoperă o nouă perspectivă cu privire la dragoste: demască, brutal pe alocuri, miturile iubirii.
Cunoscut ca un scriitor dedicat și un filozof foarte profund, Alain de Button și-a închinat viața retrasării limitelor iubirii. Parafrazându-l, nevoia de a aminti oamenilor că iubirea se învață e o luptă mult prea importantă ca să nu fie purtată. Într-un fel, în domeniul cel mai marcant al vieții suntem cel mai slab pregătiți. Crezând că lucrurile se întâmplă de la sine, ne autocondamnăm sub sabia eșecului.
Cartea prezintă parcursul unui tânăr pe drumul dragostei, de la prima apariție a persoanei speciale până la…inevitabilul final. Pentru că, până la urmă, orice poveste are un sfârșit. Cum arată acesta depinde, e adevărat, de mulți factori, dintre care cel mai important ești tu, cel care iubești și vrei să fii iubit. Dacă nu ești pregătit pentru asta, atunci finalul va fi, inevitabil, cel nefericit.
E interesant cum poveștile încep, aproape mereu, bine. O vezi în avion, intri în vorbă cu ea, ajungi să ieșiți și, foarte curând, realizezi că sunteți suflete pereche. Și mai interesant, însă, e călătoria interioară pe care un îndrăgostit o face către propriul sine – nicăieri nu descoperi mai bine cine ești ca într-o relație la care ții.
Din păcate, călătoria nu e pavată cu flori, ci cu spini și durere. Ajungi, conștient uneori, fără voie alteori, să rănești și să fii rănit. Deși promiți luna și stele de pe cer, cel mai adesea nu ești în stare să oferi nimic mai mult decât praful de pe drum. Conștientizezi că vorbele sunt vorbe și că iubirea, chiar dacă nu îți place cum sună, se învață. A renunța la tine, a înțelege ce nevoi are celălalt și a le împlini – așa s-ar rezuma o poveste de dragoste de succes. Când ajungi să îți pese de fericirea ta mai puțin de a celuilalt, abia atunci poți spune, cu adevărat, că iubești.
Îmi place mult „Eseuri de îndrăgostit”, iar plăcerea aceasta nu vine din frumusețea poveștii celor doi, ci din realismul ei. Până la urmă, ea îl înșală și îl părăsește pentru cel mai bun prieten…ce ar putea fi frumos în asta? În schimb, planul psihologic în care se dau luptele lui, analizele din spatele cortinei și încercarea de a lămuri comportamentele adeseori prostești ale celor îndrăgostiți aduc un mare plus de savoare rândurilor. Mai mult, cu fiecare pagină, realizezi cât de multe pot fi schimbate în propria viață sentimentală astfel încât experiențele să devină cât mai fericite.
Așa cum spunea chiar de Button, important e să fii dispus să iubești și să te lași iubit. Că o să dureze sau nu, doar timpul o să lămurească. Și voi, cei doi, dacă vă dați mâinile ca să fie bine. Căci da, a iubi se învață. Și se exersează zilnic, conștient și rațional foarte adesea. Dragostea vine degeaba din inimă dacă nu vine și de la creier. Abia după ce realizezi asta, ai șanse ca finalul să fie unul care să merite. Adică unul în doi, braț la braț cu partenerul dorit și iubit, până la finalul…vostru.
Foto: siluk.ro