Cum a fost primul an de pandemie? – munte, bicicletă și călătorit

Anul 2020 a fost, fără multe dubii, anul neprevăzutului – pandemia COVID-19 a dat toate planurile peste cap, afectând grav orice domeniu al vieții. Inevitabil, călătoriile au fost drastic restricționate, iar ceea ce explodase în anii anterior s-a stins subit, forțat de încercările de a limita expansiunea virusului. Totuși, din punct de vedere al explorării și aventurii, a fost acest an atât de nefericit? Lăsând deoparte ultima aventură cicloturistă peste hotare (Sicilia, decembrie 2019), pe unde am reușit să ajung, dată fiind pandemia? Am compilat mai jos o listă cu principalele ieșiri, cam toate în România…

Iordania

Aveam biletele luate cu luni înainte, iar în februarie situația nu escaladase aproape deloc. Am petrecut o săptămână în această țară spectaculoasă, vizitând Amman-ul, Jerash-ul, Aqaba, dar și Petra, deșertul Wadi Rum și alte câteva atracții secundare. Ca metodă de transport am ales mașina închiriată, iar programul l-am făcut din zbor, în funcție de situația din teren. Cel mai mult mi-a plăcut Petra, dar și situl roman din Jerash, Iordania devenind o experiență tare faină.

Lock-down

Martie și aprilie au fost lunile crunte ale privării de libertate, ale declarațiilor pe propria răspundere și ale explorărilor incognito. O perioadă marcată de extreme, de frică și de polarizare pro sau contra în care am fugit la țară, tocmai pentru că viața la curte e mai liberă decât cea de la apartament. Bineînțeles, grație densității scăzute și a dealurilor/munților primitori, am realizat câteva ture faine pe lângă casă, cea mai importantă fiind o aventură de bikepacking în Munții Siriu și Ciucaș, via Lacul Vulturilor.

Delta Dunării și Munții Măcin

Proaspăt scăpat din casă, am acceptat invitația unui prieten de a explora Delta Dunării din caiac, în regim de autosusținere. A fost aventura premierelor: prima dată pe apă la vâsle, prima dată în Deltă, prima dată în Munții Măcinului. Pentru că, da, după ce ploaia ne-a alungat de pe lacuri și canale am băgat o drumeție rapidă în cei mai vechi munți ai țării, pe Culmea Pricopanului. Am rămas profund surprins atât de frumusețea din Deltă, cât și de Măcin, nu mă așteptam să descopăr locuri atât de deosebite!

Banatul Montan pe bicicletă, la bikepacking.

Bicicleta a rămas, inevitabil, cel mai apropiat mijloc de aventură, așa că am planificat o ieșire în Banat, descoperind drumuri și poteci superbe, dar și locuri uitate de lume. A fost prima ieșire mai serioasă de bikepacking, în care am învățat destule lecții cu privire la ce înseamnă o astfel de explorare: e dificil, provocator, dar și super rewarding. Am pornit din Băile Herculane, am mers pe Culmea Canicea, iar apoi am ieșit în creasta Munților Cernei, unde am făcut push-bike ore în șir. Am explorat puțin cătunele izolate din regiune (Ineleț, Dobraia etc) și apoi am continuat cu Munții Almăjului și Cheile Nerei. Au fost cinci zile super pline și diverse, așadar las video-urile de mai jos să acopere aventură, merită din plin!

Cu cortul în Apuseni

Îmi doream de foarte multă vreme să explorez puțin Munții Apuseni, dar tot timpul soarta mi-a fost împotrivă. Până anul acesta când, surprinzător, m-am sincronizat cu un grup mărișor de prieteni pentru câteva zile de drumeție. Am campat la Glăvoi și am făcut diverse trasee: Lumea Pierdută, Cetățile Ponorului, Cheile Galbenei și Cetățile Rădesei. Zona e deosebită, una din cele mai faine din România și, deși altitudinile nu sunt mari, frumusețea e la ea acasă. Mi-a propus să revin, poate pe bicicletă, pentru că am rămas cu impresia că mai sunt multe de făcut/văzut.

Cicloturism în Romania

Pe final de vară am reușit să facem și un scurt traseu cu bicicletele și corturile, printr-o zonă prin care nu am ajuns aproape deloc până acum. Am plecat din Odorhei și am urcat până la Vatra Dornei, de unde ne-am întors către sud pe la Colibița și pe Defileul Mureșului. Am avut parte de mai bine de o săptămână liniștită, departe de nebunia virusului, numai bună să ne amintim de ce ne place pedalatul atât de mult! Am străbătut drumuri pitorești, ne-am învins fricile pe trasee de Via Ferrata și ne-am bucurat de sate uitate de lume, autentice.

Diverse drumeții pe munte

Printre toate aceste aventuri mai lungi am înghesuit și ieșiri recurente, atât pe munte, cât și cu bicicleta. Am migrat destul de mult către trasee nemarcate, dar nici cele obișnuite nu au rămas în umbră. Astfel, aproape la fiecare două săptămâni eram pe munte…prin locuri ca: Brâul de Mijloc, Anghelide, Refugiul Șochima, Vâlcelul cu Fereastră din Piatra Craiului și Valea Mălinului, Bucșoiului, Creasta Balaurului sau Acele Morarului în Bucegi. E frumos să fii aproape de munte și să poți, foarte ușor, să te bucuri de măreția lor!

Trei zile în Făgăraș

Pentru că nu am reușit să merg în Maramureș pentru a parcurge creasta Munților Rodnei, m-am consolat cu Făgărașul, această creastă super frumoasă și mult mai accesibilă dinspre Brașov decât rivala ei nordică. Deși o mai parcursesem acum vreo patru ani, m-am bucurat enorm de fiecare clipă pe munte, în singurătate. Am pornit din Turnu Roșu și am coborât pe la Valea Sâmbetei, din motive de logistică și pentru că am terminat cele trei zile libere înainte de a termina cei 90 de kilometri.

Diverse trasee cu bicicleta

Da, am reușit să mai ies cu bicicleta și la ture scurte, de o zi, unele prin locuri pe unde nu mai călcasem în trecut. Și, deși nu am bifat Transfăgărășanul și Transalpina așa cum visam, tot am explorat locuri superbe din România: Piatra Mare, DN 10 Nehoiu-Brașov, Munții Baraolt, Ojdula-Lepșa, Șaua Strunga sau Culoarul Rucăr Bran.

Așadar, a fost 2020 un eșec? Nu aș zice! Dificil, da. Surprinzător, stresant și neprevăzut, da! Dar nu un eșec, pentru că lumea e frumoasă și, atât timp cât ai libertate de mișcare, înveți cum să te bucuri de orice ai în jurul tău. Paradoxal, aș spune că virusul ne-a învățat să apreciem mai mult ceea ce avem și să conștientizăm părțile faine de lângă noi, nu să tânjim după acele aventuri lustruite de pe Social Media!

Anul tău cum a fost? Pe unde ai hoinărit?

P.S: Majoritatea călătoriilor importante au și postări dedicate pe blog, dă o căutare după cea care te interesează ca să afli mai multe. De asemenea, te invit să te abonezi la contul de YouTube, dacă nu ai făcut-o deja.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.