Cum m-am simțit ca la Turul Franței la Wings for Life World Run

11164727_963488043685652_979972016220977958_n

Nu am fost niciodată la Turul Franței, asta ca să fie clar de la început. Însă dacă aș fi fost, m-aș fi simțit ca la Wings for Life World Run București, sunt convins. Și da, știu că exagerez (puțin), dar credeți-mă, atmosfera de duminică a fost, pur și simplu, fantastică! Iar dacă nu mă credeți, nu aveți decât să vă înscrieți și să participați la anul și vorbim după, de acord? 😉 N-o să regretați, pe bune vă zic.

Dar să mă întorc mai la începuturi, că prea am sărit în mijlocul poveștii. La cursa de care vă spuneam, am vrut să particip încă de anul trecut, motivat fiind de formatul ei unic în care linia de finish te urmărește pe tine și nu tu pe ea. Din motive diverse însă, am lăsat-o pe anul acesta, doar ca să regret că nu am participat și la ediția trecută. De ce spun asta? Pentru că e ceva unic, de la cap la coadă. Începând cu ideea de a direcționa toate fondurile pentru cercetare medicală, continuând cu ținerea cursei în 33 de țări și terminând cu un final cu totul inedit, Wings for Life îți oferă ceea ce nicio altă cursă nu îți poate da: un scop pentru care să alergi. Aici nu vii ca să termini, ci ca să ajuți. Punct.

Eu venisem însă să termin 30 de kilometri. De fapt, voiam să țin ritmul de 4:44 min/km (că tot urmează să fiu pacemaker la Semimaratonul Internațional de peste două săptămâni) cât mai mult posibil. Prostia a fost însă că m-am lăsat dus de val și am plecat prea tare, încât după 5 km aveam 4:30 min/km, deci mult, mult prea repede. Am început să încetinesc ușor, ușor, dar era deja prea târziu, știam asta. Urma să nu reușesc să îmi ating target-ul, deci trebuia să mă învăț cu gândul.

Și nu știu dacă m-aș fi împăcat așa ușor cu situația, dacă nu ar fi fost galbenul rapiței, ceilalți concurenți și susținătorii de prin sate. Au fost foarte mulți participanți care au luat-o tare de tot la început, iar apoi au rămas fără benzină – așa că eu m-am transformat în cel care le spunea 2-3 cuvinte de încurajare și încerca să tragă de ei când îi depășea. Nu știu dacă pe ei i-a ajutat, dar pe mine m-a ajutat cu siguranță! Pe câmp, rapița în floare mi-a colorat – aproape la propriu – ochii și sufletul. În sate însă, mai că îmi dădeau lacrimile când vedeam oameni de toate vârstele ieșiți să vadă o mare de nebuni alergând – culmea – spre mare! Copiii se aliniau la marginea șoselei cu mâinile întinse, iar ochii le sclipeau de fericire când le întindeai mâna pentru o scurtă atingere; cumva – pentru ei – eram vedetele de la televizor pe care nu ai ocazia să le vezi zilnic în carne și oase. Chiar și adulții – ba chiar și cei de vârsta a treia – încurajau, strigau și aplaudau. Iar toate acestea s-au întâmplat într-o țară unde nu există o cultură a sportului, deci cum să nu mă simt ca într-un mare Tur? 🙂

Mașina de finish m-a prins înainte de KM 27, din păcate. O așteptam – voiam să vină – dar, în același timp, mă tot rugam de voluntarii pe biciclete să facă în așa fel încât să îi provoace o pană ca să mai întârzie. E ciudat sentimentul: să vrei să se termine dar, totuși, să vrei din tot sufletul să mai continui. Să mai faci câțiva pași. Sau doi. Sau măcar unul. Brusc, însă, devenise prea târziu, iar graba nu își mai avea niciun rost.

Întorși la punctul de start, ne-am primit medaliile și am continuat să urmărim finalul pe ecranele ce transmiteau în continuare desfășurarea cursei. Parcă nu îi mai prindeau pe cei din față, așa se duceau! La KM 61 s-a încheiat însă și etapa de la București a Wings for Life World Run 2015, așa că era timpul să mergem și noi acasă.

Cursa nu se va termina, însă, – cumva – niciodată.

Foto: © Cristian Vasile (IGU).

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.