Dacă nu acum, atunci când?

despre carte_cover_site

Începând din această săptămână o să postez câteva fragmente din cartea „Europa în 80 de Zile” cu unele din lecțiile pe care le-am învățat în urma călătoriei cu bicicleta de vara trecută. Pentru cei care vor să afle mai mult, există preview-ul variantei PDF sau pot comanda cartea direct de pe pagina corespunzătoare. Enjoy!

Așa cum spuneam, nu contează nici ceea ce știi, nici ceea ce spui, dacă nu treci dincolo de gânduri și vorbe. Motivele care se interpun între om și rezultat pot fi multe, dar indiferent dacă sunt întemeiate sau nu, realitatea e că ceea ce nu faci nu va fi făcut. Iar dacă stai și aștepți să te lovească și pe tine o minune, s-ar putea să îmbătrânești așteptând.

Nu există alt moment mai potrivit să treci la acțiune decât cel prezent. Dacă nu te apuci acum de treabă, când crezi că o să o faci? Ce o să fie mâine diferit, de speri că în viitor lucrurile vor fi mai bune? Cine să le facă astfel, dacă tu astăzi stai cu mâinile în sân?

Prea mulți ne pierdem tinerețea, anii și viața așteptând un viitor în care visele noastre vor deveni realitate. Ne obișnuim în mediocritatea cotidiană și ne vindem libertatea pentru o fărâmă de pâine, un pahar cu apă sau ceva mărunțiș prin buzunare. Alegem să îi lăsăm pe alții să ne dicteze cum să trăim, ce să gândim și ce să facem. Ne amăgim la fiecare pas că o să vină și vremea noastră, când totul se va schimba, iar viața mult dorită nu o să mai fie o utopie, ci o realitate palpabilă. Așteptăm, dar vremea nu ne-așteaptă. Ba mai mult, în goana ei, ne jefuiește nu numai anii, ci și speranțele, naivitatea și aspirațiile. Iar târziu – și cât de târziu! – chiar și ea ne părăsește, lăsându-ne zdrențuiți pe-o buză de mormânt. Tot ce ne rămân sunt amintirile – aproape mereu prea puține – despre cei care am fost și cei care am fi putut fi. Atunci însă nu mai e timp de regrete.

Din fericire, nu e niciodată prea târziu să punem punct, pentru a o lua de la capăt. Nu contează vârsta, ocupația sau visele, atâta timp cât încă mai suntem pe aici, putem împinge lucrurile pe făgașul dorit de noi. Obstacole vor fi întotdeauna, dar acolo „unde e voință, e și putință”, spune o vorbă înțeleaptă. Doar că, cu cât pui piciorul în prag mai devreme, cu atât socoteala pe care trebuie să o dai e mai mică, așa că fiecare amânare mai mult încurcă, decât ajută.

De fiecare din noi depinde să trăim viața pe care ne-o dorim. Dacă vrem să ajungem sus, atunci renunțarea la vorbe e o obligație, nu o alegere. Acțiunile sunt cele care ne definesc, nu dorințele
strigate de pe buze.

Ca oameni, toți vorbim. Unii dintre noi mai și gândesc, dar doar puțini sunt cei care trec la fapte. Ei bine, viitorul este al celor care gândesc și lasă faptele să vorbească pentru ei!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.