De ce nu iubesc Sărbătorile

bigstock-Gift-Box-38198812-800x450

„Să fii bun doar de Crăciun înseamnă, de fapt, să nu fii bun deloc.”

Mai rar te lovești de falsitate așa cum o faci la sfârșit de ani. Brusc, devenim cu toții mai buni. Acutizarea acestui comportament nenatural începe cu o săptămână (sau două) înainte de Crăciun. Din păcate, durează maxim până în noaptea de Revelion.

Oamenii încep să fie atenți cu cei din jur. Se oferă cadouri din plin (și nu doar celor dragi). Lumea se mobilizează să-i ajute pe o parte din cei în nevoie. Banii nu se mai cheltuie doar pentru sine. Chiar și marile corporații speculează atmosfera aceasta de sărbătoare donând sau implicându-se în diverse proiecte.

Se spun cuvinte numai de bine. Toată lumea e fericită și armonia pe pământ parcă n-a fost niciodată mai completă. Familiile se reunesc. Colindele răsună pe toate drumurile și la toate casele. Sufletele se reapropie de Divinitate.

Zici că-i Raiul pe Pământ, nu alta!

Dar nu e! Căci, dacă ai curajul să fii sincer cu tine însuți, nu ai cum să nu te vezi așa cum ești: ros de falsitate. Și nu ai cum să nu-i vezi și pe ceilalți în aceeași lumină deloc înălțătoare – știi că suntem cu toții la fel, prinși de curentul de a fi „mai buni”.

Și poate că în aparență chiar reușim o transformare. Sau, de ce nu, poate că această transformare e sinceră și autentică. Dar de ce nu durează? Căci eu, de fapt, nu am nimic cu Crăciunul sau cu spiritul acestuia. Din contră, îmi place la nebunie atmosfera de poveste croșetată în jurul lui! Pentru mine, e perioada cea mai magică a anului. Căci doar acum putem vedea societatea la adevăratul ei potențial. Cumva, cred că noi, ca oameni, putem fi la fel de buni cum suntem de Crăciun, ei bine…nu numai de Crăciun!

Din cauza aceasta nu iubesc Sărbătorile: nu pentru că aduc un plus de bine nu tocmai din inimă (căci faptele bune rămân, totuși, indiferent de motivație), ci pentru că nu reușesc să ne transforme cu adevărat! De ce avem nevoie de un sfârșit de an ca să fim mai buni, mai darnici, mai atenți? De ce nu ne putem manifesta dragostea și compasiunea oricând, oricum, indiferent de circumstanțe? De ce ne mulțumim să fim oameni doar cu ocazia Crăciunului sau a altor asemenea sărbători?

Da, nu iubesc deloc Sărbătorile! Pentru că, după ce ele trec, nu rămâne decât gustul amar cum că am putea fi oamenii care suntem cu ocazia lor, în fiecare zi și în fiecare clipă din anul ce-o să vină.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.