De ce nu reușești în viață

Există un număr de dezavantaje ce vin la pachet cu viața comodă pe care, tot mai mulți, ne-o permitem. Astfel, dincolo de beneficii și progres, se instalează amenințări gata să ne soarbă, cu tot ceea ce am fi putut realiza, la cel mai mic pas de neatenție.

Asistam la un seminar ținut copiilor de clasa a 4-a despre importanța muncii, lecturii și a valorilor într-o lume relativizată. Vorbitorul, pentru a-și susține perspectiva și pentru a motiva audiența, a apelat la câteva exemple de personalități care, de-a lungul vieții, au avut de înfruntat obstacole majore pe drumul succesului – infirmități, umilințe, eșecuri etc. Privind în jur, însă, am constatat cât de puțin se aplică toate acestea – practic, ideea că nu contează de unde vii, și tu poți ajunge departe, nu își mai găsește locul aproape deloc în societate.

Din contră, avem de luptat cu o mediocritate care are capacitatea de a ne submina existența. Grație creșterii nivelului de trai, bucurii până acum câțiva ani rezervate celor mai norocoși, au devenit accesibile tuturor. Astfel, problema nu e cum îți atinge potențialul înfruntând problemele, ci cum să înveți să ți-l atingi tocmai în lipsa acestora!

Am un prieten bun care, de câteva luni, cochetează cu ideea unui IronMan. Spun „cochetează” pentru că antrenamentele lui când sunt, când nu sunt. Ceea ce șochează, însă, este că ieșea constant cu bicicleta când era frig și zăpadă pe străzi, dar prea puțin în zilele frumoase. Cum se poate asta? În cuvintele lui: „când trebuie să mă chinui, parcă are rost lupta – când toate merg bine, de ce să mă antrenez?” Fără să realizeze, mi-a oferit radiografia următorului mare zid de care urmează să ne lovim, la nivel individual, dar și la nivel de societate: trăim prea bine ca să mai muncim pentru excelență.

Cu timpul, paradigma succesului s-a schimbat definitiv, într-un mod fundamental. Dacă în trecut dificultățile motivau oamenii să își atingă potențialul, astăzi lipsa acestora împiedică oamenii să crească. Avem joburi bune, bani suficienți, un nivel decent de satisfacție, de ce ne-am mai sparge singuri bula de confort? Și, în numele unei mulțumiri rupte din predicile extremiste ale unora, nu spargem nimic – ne ajunge cei care suntem.

Ce nu observăm, din păcate, e că stagnarea nu există. Când ne plafonăm, de fapt o luăm la vale. Dacă nu creștem, ne uscăm. Iar dacă nu ne atingem potențialul, ne autocondamnăm la handicapuri emoționale care mai de care mai dăunătoare.

Rezolvarea, însă, ia naștere chiar din miezul problemei: dacă dificultățile nu mai există, trebuie să învățăm să ni le creăm. Practic, viitorul e al acelora care sunt capabili (și dispuși) să își strice status-quo-ul perfect al prezentului pentru a da naștere unui context care să îi conducă mai sus pe scara perfecțiunii. Conștienți, responsabili și determinați, doar cei care pot trece dincolo de confortul în care trăiesc, au șanse să pună ceva mai bun în loc.

Eram în Piatra Craiului, în unul din primele trasee de primăvara aceasta. Însoțit de același prieten de mai sus, ne-am planificat Poiana Închisă și apoi întoarcere pe creastă, până în Zărnești. Asigurați în coardă și cu pioleții în mână, am ieșit deasupra văii pline de zăpadă exact când norii se spărgeau, dezvăluindu-ne un peisaj rupt din tablouri. Deși răcoare, soarele încălzea voios, oferindu-ne un loc din care să nu mai plecăm niciodată. Izolând momentul, aveam tot ce ne trebuie – de ce să mai continuăm prin stânci, cățărându-ne pe lanțuri și asumându-ne riscuri?

Într-un fel, povestea traiului în secolul 21 a ajuns exact despre asta: despre un succes mediocru care ne împiedică să atingem crestele adevăratelor reușite. Și, până nu vom învăța să ne disciplinăm cu perseverență, exact acolo vom rămâne: sub potențialul neîmplinit al propriilor persoane.

Înainte să închei, vreau să te provoc cu câțiva pași practici, dureroși, dar care construiesc un „tu” mai puternic. Dacă muncești, învață să muncești mai mult. Dacă economisești, economisește mai mult. Dacă călătorești, călătorește mai ieftin și cu mai puține pretenții. Dacă citești o carte pe lună, din Iunie citește două. Dacă scrii 3 articole pe an, apucă-te să scrii unul pe săptămână. Dacă faci un gest frumos pe zi, deprinde-te să faci mai multe. Dacă asculți, ascultă dublu. Dacă vorbești, pregătește temeinic. Dacă ai familie, investește în ea cum n-ai făcut-o vreodată. Dacă trăiești bine, luptă-te să atingi excelența.

Niciodată succesul nu a fost mai aproape. Niciodată, însă, nu a fost mai greu să întindem mâna să îl apucăm.  

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.