De ce (să) călătorești

11988699_956945487680505_7474019206533080145_n

Mă gândeam astăzi la ce dar fain mai e și nostalgia asta! Cumva, vine și te ia – de cele mai multe ori pe nepregătite – și te duce către trecuturi de mult apuse. Parcă adună tot dorul și ți-l înghesuie în față, așa încât să nu-l poți rata. Și, uite așa, vrând sau nu, te întorci în timp la amintiri și amintiri.

Astăzi, melancolia m-a vizitat cu chef de filozofat: „De ce (să) călătorești?”. Și m-a blocat, recunosc. Căci, ce aș fi putut să răspund? Nu de alta, dar mi-au venit atât de multe motive în minte că nu am mai știut pe care să îl aleg. Nu că aș fi avut dreptul doar la unul, dar să nu mă întind, mi-am zis.

Totuși, călătoria e ca un puzzle: e dată de multe piese ce par răvășite și fără legătură dar care, împreună, oferă un tablou fantastic. Unele sunt mai goale și mai fără detalii. Altele, deși scoase din context, te impresionează puternic chiar și solitare. Pe altele le-ai da deoparte, vrând să le uiți. Și tot așa, găsești de toate când pleci la drum.

Ceea ce găsești, însă, cu adevărat, e libertate. Nu, nu peisaje care îți taie respirația! Nici oameni necunoscuți care vor să te ajute și să îți facă călătoria mai bună. Nici aer curat, nici necunoscut și nici provocări de negândit. Și nu, nici vreme când bună sau rea, nici zile cu chef sau fără, nici munți sau câmpii. Libertate, atât! Căci fiecare gură de aer și fiecare dram de efort fix în așa ceva se traduce: într-o prezență 100% acolo și atunci. Iar dacă a fi prezent nu înseamnă a fi liber, atunci ce?

Ca oameni aglomerați ai secolului 21, nu mai avem timp. Nici să construim puzzle-uri, nici să fim liberi. Despre a fi prezenți, nici nu se mai pune problema. Acum, ne gândim la mâine. Mâine, la peste o săptămână. Sau la vară. Sau la când o să avem telefonul X, mașina Y și prietena Z. Ne trăim viața – fără să vrem (și, de cele mai multe ori, fără să conștientizăm) așteptând. Iar mai apoi, o trăim pe cea care ne rămâne, regretând.

Am putea-o trăi altfel – mai aventuroasă, mai lipsită de rutină, mai demnă de povestit. Iar mai apoi, am putea-o trăi, pe cea rămasă, inspirând. Oferind sfaturi, povești, exemple. Dăruind, de fapt, piese din puzzle-urile personale celor din jur. Căci, dacă viața nu e în fiecare zi o altfel de călătorie, la ce bun să te mai ridici din pat dimineața?

 

P.S: Pentru că poveștile au putere, începând de astăzi și ce-a de-a doua mea carte va fi gratis la download. Se folosește codul liveitnow: http://bogdanmatei.ro/departari/. Un share la această postare și un like la pagina de FB ar fi apreciate, totuși: https://www.facebook.com/bogdanmatei.ro/. Enjoy (your life)!

Detalii fotografie: undeva în Austria, în ultima mare călătorie cu bicicleta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.