De ce trăim la întâmplare

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Se spune că nu putem fi siguri decât de ceea ce trăim, iar aceasta e perfect valabil și despre viața pe care o ducem. Nimic din ceea ce ne-am fi dorit sau am fi putut face nu contează, dacă nu am dus lucrurile la următorul nivel: acțiunea. Și – deși multora nu ne place să credem asta – cel mai probabil viața aceasta pe care o trăim acum e singura pe care o să o avem vreodată la dispoziție. Iar dacă – cumva – vom ajunge să trăim și altele, acelea trebuiesc considerate bonusuri și nu perioade de timp în care să îți pui încrederea.

Nu putem face cu viețile cum facem cu zilele – amânând pe mâine – căci nu ne garantează nimeni o viață ulterioară. 

Iar dacă am sta să ne gândim mai bine, nu e corect nici ceea ce facem cu zilele: căci – ca și în cazul cu viața – nimeni și nimic nu ne oferă siguranța zilei de după astăzi. Dar, totuși, amânăm activitățile și ne promitem realizări mai mari cândva în viitor. Uităm – sau nu ne dăm seama – că dacă lucrurile au mers într-un fel anume până acum nu e obligatoriu să meargă la fel și pe mai departe.

Și mă uit la mine și în jur: de ce nu facem ceea ce ne place? De ce ne închinăm viețile unui trai care nu ne aduce fericire? Muncim pentru bani ca să avem cu ce să cumpărăm lucruri, vacanțe sau timp, doar, doar să fim fericiți. Dar de când fericirea e de vânzare? Și totul devine un cerc vicios din care nu vrem sau nu putem să mai ieșim și de care nici nu ne dăm seama (sau pe care îl negăm, dacă cineva încearcă să ne deschidă ochii): muncă-bani-cheltuieli-iarăși muncă.

Și oare de ce nu facem nimic ca să schimbăm macazul? Spunea Coelho: „Oamenii vor să schimbe totul, dar în același timp, ar dori ca totul să rămână la fel” și probabil că acesta ar putea fi rezumatul perfect al vieții fiecăruia: ne dorim mai mult, dar nu suntem dispuși să și luptăm mai mult. Ne-am dori timp liber, dar nu vrem mai puțin bani. Ne-am dori relații mai de calitate, dar nu vrem să fim mai atenți și să investim în ele. Ne-am dori mai multe rezultate, dar nu vrem mai multă muncă. Ne-am dori mai mult, dar ni l-am dori cu mai puțin.

Și, cumva, ajungem să trăim la întâmplare. Nu ne întrebăm niciodată ce vrem, de ce îl vrem și când îl vrem. Ci ne trezim într-un anumit context – împinși acolo de familie, societate sau circumstanțe – și nu vedem decât o cale de abordare a situațiilor: mersul înainte. Nu avem un scop anume care să ne motiveze și tocmai de asta depindem de factori externi ca să continuăm. Și tot de asta nu noi suntem cei care alegem locul unde ne găsim, deși ar trebui să ne găsim și să alegem. 

Și de aici apare și lipsa de motivație, ajungând să ne ratăm viața: din lipsă de sens. Căci, dacă în spatele fiecărei activități nu ai un scop suficient de puternic, atunci nu ai nimic. Nici fericire, nici succes și nici dorința de a merge mai departe. Și de aici și irosirea propriului trai: ne lăsăm duși de val oriunde ne-ar duce curentul, fără să decidem noi deliberat unde vrem să fim și de ce.

Iar dacă ar fi să tragem linie la final, am realiza – probabil cu surprindere – că nu am trăit atât cât credem. Am supraviețuit, e adevărat, dar oare nu merităm cu toții mai mult? Căci diferența dintre ceea ce putem și ceea ce trăim de fapt, e mai mult decât uriașă, iar așteptarea unui viitor mai bun nu duce la nimic.

Viața – aia adevărată, nu cea pe care o trăim și pe nedrept o numim astfel – începe abia atunci când ajungi să faci ceea ce faci pur și simplu, fără să ai nevoie de un motiv sau de o recompensă. Și chiar izolat pe o insulă pustie dacă ai fi, ai continua să îți ocupi timpul cu aceeași îndeletnicire, fără să îți pese de zădărnicia situației. De ce? Căci viața pe care ți-o dorești se trăiește mai întâi în suflet, pentru tine, și abia apoi îți transcende ființa către ceilalți. 

 

Sursă foto: aici.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.