De la imposibil spre mai departe

success

Puține fericiri din viața aceasta sunt mai mari decât cele survenite în urma îndeplinirii unor provocări pe care nu te credeai în stare să le realizezi. Și, fără să exagerez deloc, astfel de posibile șanse ne bat la uși la tot pasul.

Privind în urmă la viața mea de până acum, îmi e imposibil să nu observ că am ajuns în anumite puncte care mi se păreau, dacă nu prea înalte, cel puțin foarte greu de atins. Cândva, mi se păre imposibil să termin un maraton. Apoi, nu mă credeam în stare să merg cu bicicleta prin toată Europa. Sau să scriu o carte. Sau să renunț la facultate. Sau să vorbesc în fața a peste 800 de oameni la TEDx. Și lista ar putea continua, fix în aceeași notă, adunând în același loc ținte care păreau îngrozitor de greu de realizat, dar care au venit și au trecut cu mai multă ușurință decât mă așteptam.

E adevărat, există și o altă listă, a țintelor neatinse, a rezultatelor neobținute, a eșecurilor cuantificate. Da, există, dar existența acesteia nu face altceva decât să îmi amintească că trebuie depusă mai multă muncă, mai multă dăruire și că trebuie să îmi doresc mai tare. Căci, deși nu tot ceea ce încercăm este posibil, știu sigur că încercăm mult mai puțin decât se poate realiza.

***

Ieri, tot din lista cu imposibilități, am mai tăiat un rând: o tură „epică” cu bicicleta pe traseul Cătina-Nehoiu-Săcele-Cheia-Văleni-Cătina. Îmi doream de mult timp să o realizez, dar kilometrii deloc puțini (aproape 217 la număr) – plus faptul că trebuia să trec Carpații de două ori – m-au ținut de fiecare dată pe loc. Cu toate acestea, dorința mi s-a îndeplinit; ba mai mult, a lăsat loc și de surprize frumoase, iar ceea ce a fost interesant nu a fost faptul că am realizat circuitul cap-coadă, ci că mi-a luat și mult mai puțin decât mă așteptam (mai puțin decât mă așteptam cu câțiva ani în urmă) și că nici oboseala nu a fost atât de mare pe cât îmi imaginam că o să fie!

Dar una peste alta, lăsând la o parte tabloul unei zile superbe, e fantastic cât de mult putem progresa dacă facem eforturi susținute în direcția dorită! Și, așa cum aminteam deja, e mare fericire să ajungi la finalul unei reușite de care cândva nu te credeai în stare.

Iar de astfel de reușite viața ne-ar putea fi plină, dacă ne-am da voie să le privim astfel. Am avea multe ținte imposibile de atins, dacă am îndrăzni să ne dărâmăm barierele și să pornim pe drumul către ele. Am găsi, în acest fel, multe locuri noi care ne așteaptă să le cunoaștem; locuri care nu sunt decât la un pas (de uriaș, se prea poate, dar tot un pas rămâne!) care se așteaptă să fie făcut. Am reuși – dacă ne-am dori cu adevărat și am îndrăzni să visăm – să adunăm mai multe boabe de fericire în suflete. Și – uite așa – calitatea vieții noastre ar crește și ar tot crește; iar cu fiecare provocare îndeplinită nivelul de satisfacție ar crește și el, amintindu-ne de fiecare dată că da, se poate! dacă ne dorim cu adevărat.

În plus, trecutul ar fi cea mai bună forță motivatoare, căci la fiecare nou obstacol ar exista câteva zeci de altele asemenea care au fost deja depășite și lăsate în urmă…Iar la fiecare nouă provocare imposibilă, ar exista deja altele câteva care cândva au fost considerate tot astfel, dar care s-au dovedit mai mult decât realizabile.

Acum, lăsând la o parte fericirea, dacă e ceva ce îmi place la viață (nu că acesta ar fi singurul aspect!), m-aș referi la modul deosebit în care îmbracă aceasta treptele progresului și dezvoltării: le învăluie în haine de imposibilitate și are grijă de fiecare dată să le așeze mai sus și mai sus și mai sus. Cumva, ea știe că nu putem crește decât întinzându-ne după lumină, așa că ne provoacă să ne autodepășim și să mergem mai departe și mai departe.

Așadar, ce ne rămâne de făcut? Nimic mai simplu: să luăm imposibilul și, muncind asiduu, să îl transformăm în posibil.

Sursă foto: aici.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.