Despre încredere: simplu, dar nu ușor!

Richard Branson, vestitul om de afaceri deținător de-a lungul timpului al unor companii precum Virgin Records, Virgin Atlantic, Virgin Galactic și multe altele, povestește în cartea sa „Screw it, let’s do it!” cum a învățat el să înoate. Totul a pornit de la un mic pariu cu mătușa sa: Richard avea timp până la sfârșitul celor câteva zile ale vacanței la mare să învețe să înoate. Dacă reușea câștiga 10 șilingi, o sumă frumușică pentru un copil de 9 ani. Ambițios din fire și hotărât să câștige banii s-a chinuit toată săptămâna să învețe, dar apa învolburată a mării nu i-a priit deloc. Supărarea nereușitei nu i s-a diminuat nici pe drumul spre casă decât atunci când a observat un râu pe marginea drumului, hotărându-se să mai încerce o dată. Nici râul acesta nu era foarte prietenos dar, datorită încurajărilor familiei, a înotat metrii buni, în ciuda apei înghițite din plin și a curenților. Și-a primit mult doritul premiu, împreună cu felicitările celor de pe margine, învățând că nimic nu este imposibil dacă lupți cu toată ființa ta.

Când citeam relatarea de mai sus nu a putut să nu observ importanța pe care a avut-o familia lui Richard în reușita fiului lor. Încrederea acordată, încurajările oferite și chiar și oprirea mașinii doar pentru ambiția copilărească a acestuia de a învăța să înoate și de a câștiga cei 10 șilingi au contribuit la crearea contextului favorabil succesului. Citind cartea mai departe nu am putut să trec peste faptul că încrederea familiei, faptul că a avut tot timpul pe cineva în spate, l-au ajutat pe Branson să ajungă acolo unde este astăzi.

Care-i faza cu încrederea în sine și de ce e importantă

Se spune că în viața fiecăruia de o importanță capitală sunt primii ani ai copilăriei. Studiile arată că atunci se stabilește baza a tot ce se construiește mai târziu. Atunci copilul pune întrebări, învață tot ce se poate despre lumea înconjurătoare, dar și ce poate și ce nu poate. De asta copiii din familii iubitoare, care au fost susținuți chiar și în cele mai prostești idei, au tendința să ajungă mai departe decât cei care nu au trăit în astfel de condiții.

Dar, trecând peste factorii îndepărtați, care ne-ar putea sluji ca scuză, încrederea în sine e importantă pentru că…este. Și atât. Se știe de ce e importantă: pentru că fără încredere în sine nu am realiza nimic. Nu reușim să aducem la îndeplinire decât ceea ce credem că putem îndeplini. Și asta fie că suntem, fie că nu suntem conștienți de asta.

Cum se capătă încrederea

Nu, nu citind cărți sau vorbind se capătă încredere! Și nu încurajările altora o fac mai puternică; dar nici nu o slăbesc. Tot ce vine din afară, de la alții, e doar confirmarea propriilor standarde. Totul pe lumea asta se atinge prin acțiune, iar învățarea de a avea încredere în propria persoană nu face excepție. Încrederea se cultivă și vine din reușitele trecute! Să știi că ai făcut X și Y, că erai aproape să ajungi în punctul Z asta sporește încrederea. Reușitele de ieri sunt temelia reușitelor de mâine! E simplu. Dar nu și ușor!

De ceva timp m-am apucat de alergat. Iar la începutul lui octombrie am terminat primul meu maraton. Cum am reușit să alerg 42 km deși cu ceva mai mult de un an înainte nu eram în stare să alerg 2 km? Cu pași mărunți. Dar care au devenit, pe parcurs, și mai mari, și mai mulți. Și cu fiecare pas încrederea că voi putea termina cei 42 km creștea și ea. Iar în timpul cursei nu a existat niciun semn de întrebare dacă pot sau nu să reușesc.

Și e frumos că reușitele de ieri nu trebuie să fie neapărat corelate, ca domeniu, cu reușitele de mâine. Asta pentru că succesul de ieri îți clădește încrederea de azi, iar încrederea de azi îți aduce succesul de mâine. E simplu. Dar nu și ușor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.