Despre om si Dumnezeu(I) –de Lev Tolstoi

„Judeca-i pe altii ca pe tine insuti. Caci ei sunt tu. Si de aceea fii ingaduitor cu faptele lor rele, asa cum ai fost si esti cu tine. Si tot astfel doreste cainta si indreptarea pacatelor lor, asa cum nadajduiesti sa ti se ierte ale tale.”

„Asa cum toata apa se scurge din galeata printr-o gaura cat de mica, la fel toate bunurile vietii(iubirii) nu raman in sufletul omului daca el nu e iubitor fie si numai fata de un singur om.”

„Regretam adesea ca nu vedem roadele muncii noastre, dar sa nu vedem, sa infaptuim fara asteptarea rasplatii e conditia indispensabila si esentiala a oricarei fapte cu adevarat bune.”

„Adevarata franchete o pot avea numai oamenii care traiesc inaintea lui Dumnezeu. Oamenii care traiesc inaintea oamenilor au umblat si vor umbla cu tertipuri.”

„Tot astfel si omul lipsit de constiinta divinitatii sale pierde posibilitatea de a deosebi binele de rau.”

„Fiecare om are ceva superior la care ajunge, conceptia sa despre lume, in numele careia traieste. El singur isi faureste conceptia despre lume. Si orice om e capabil sa recepteze doar ce corespunde perceptiei sale. Tot ce nu corespunde, oricat de limpede ar intelege ceva rostit sau scris, trece prin el fara sa lase nici o urma.”

„M-am gandit ca trebuie sa ne pregatim pentru a muri cum se cuvine. Si mi-am amintit ca intreaga viata incepand cu copilaria este moarte treptata, de aceea trebuie sa ne pregatim mereu, fara incetare.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.