reflecții

Ce costă mai mult decât ignoranța?

Nu e deloc greu să te uiți în jur, cu ochii deschiși, și să admiți că trăim cele mai bune vremuri ale istoriei. Paradoxal, deși (în ansamblu ca societate) nu ne lipsește nimic, suntem orbiți de propriile neîmpliniri sau de greutățile individuale (ale unor popoare mai puțin norocoase). Am dezvoltat o lume prosperă, cu un …

Ceea ce faci, vei face mai mult!

E o lege nescrisă a naturii, aceasta a întăririi acțiunilor deja existente, oricât de evident ar părea: ceea ce faci mult, vei face și mai mult! Iar ceea ce faci mult, vei face și mai eficient…indiferent dacă îți aduce rezultate bune sau mai puțin bune. Existența acestei „reguli” face posibilă perpetuarea unor comportamente nedorite, iar …

În fața nopții

E gata miez de noapte, oră bună de pierdut gânduri prin pereți. Sunt negri, distanți și încălziți de soarele de vară care bate toată ziua în blocuri, numai buni pentru aruncat frământări, nefericiri și speranțe. Cumva, pereții aceștia noi, nu demult zugrăviți, seamănă cu oamenii: primesc, fără reacție, tot ce le oferi. Indiferenți, te ascultă, …

Cel mai adânc abis

Cel mai adânc abis e cel în care știi că ești, dar din care nu ai habar cum să ieși. Încerci multiple variante, într-o ordine haotică, să fie. Îți sapi trepte. Înfigi unghiile în pereții duri ca betonul. Sari cât te țin puterile. Strigi, sperând că cineva din cei de aproape îți vor răspunde. Construiești …

Unde suntem cu țara

Ne aflăm în prag de alegeri, unele din cele mai importante. Nu atât prin rolul pe care un președinte în are – constituția limitează destul de mult – cât prin încărcătura pe care o astfel de funcție o oferă și impactul politic pentru partidul asociat câștigătorului. Dar cu cine să votăm? Ne place să credem …

Nu toate valurile sunt pentru surf

Se întâmplă un fenomen ciudat în mintea noastră de animale superioare când vine vorba despre viață: subestimăm prezentul, dar supraestimăm trecutul și viitorul. Inconștienți, oferim mai multă valoare acestor două entități, fără să realizăm că ne punem, deci, fericirea în mâini necunoscute. Trecutul, pe de o parte, nu ne mai aparține. A fost și rămâne …

Scurt tratat de minimalism

Despre minimalism, ca și despre alte abordări de nișă ale vieții, se poate discuta îndelung, uneori fără a ajunge la o concluzie neapărat bună. Respinsă de mulți, îmbrățișată de alții, perspectiva simplă a unui trai autentic poate fi prezentată cel mai bine, dincolo de toate, din experiență proprie. Am intrat în contact cu minimalismul cu …

De ce mediocritatea e bună

Haos. Peste tot, lumea doar aleargă. Chiar și când stă, umblă. Până și relaxarea, acea perioadă când ar trebui să îți încarci bateriile, devine o corvoadă. Asta dacă o privești din afară, evident. Din interior, viciul succesului se arată splendid și de dorit. Sunt multe relele pe care societatea contemporană le oferă, majoritatea cosmetizate în …