Ieri, azi, mâine

În zilele noastre se pune un mare accent pe comparația cu ceilalți și încadrarea în anumite „caste” sociale. Alergăm după anumite standarde materiale și morale, în dorința noastră de a fi acceptați de anumite persoane. Vrem să ajungem la nivelul la care alții sunt, dacă se găsesc mai sus. Am putea zice „că vrem egalitate, dar nu pentru căței”.

Tot timpul îi evaluăm pe ceilalți să vedem la ce nivel au ajuns. Și ne evaluăm și pe noi, să vedem la ce nivel ne găsim față de ei. Are vecinul o mașină mai bună? Trebuie să îmi iau și eu una! Câștigă colegul de muncă mai mulți bani? Nu e în regulă, am rămas în urmă, trebuie să fac ceva, urgent! Prietenul meu are o iubită mai frumoasă ca a mea? Cât de repede posibil mă afișez cu altcineva pe măsură! Și exemplele pot continua. Dar observi ce se întâmplă? Pentru fiecare caz în care stăm mai prost ca ceilalți căutăm o soluție. Vrem o mașină nouă, un job mai bine plătit, partenere mai arătoase, etc. Fericirea și bunăstarea noastră devin, brusc, condiționate de fericirea și bunăstarea celorlalți.

Cealaltă fața a monedei

Există și cealaltă față a monedei, care constă în comparația cu cei care stau mai prost. Mașina mea e mai bună, job-ul meu mai respectabil, prietena mea mai frumoasă. Și tot așa. Ne uităm la ceilalți, comparăm diferite aspecte ale vieții noastre cu aspecte din viața lor și tragem concluziile. Dacă atunci când ne comparăm cu cei de „mai de sus”, fericirea noastră devine condiționată de fericirea altora, atunci când ne comparăm cu cei de „mai de jos” progresul nostru devine condiționat de progresul altora.

Și problema mai e că ne hrănim serios ego-ul. Ne uităm la ceilalți, vedem că o ducem mai bine, și începem să ne considerăm mai buni. Dar nu suntem. Dovada? Tocmai faptul că îi privim de sus și că nu coborâm să-i ajutăm.

Care e etalonul corect

Noi. Fiecare, în parte, este etalonul corect pentru comparație. Vrei să vezi dacă ești mai bun? Compară-te cu tine, cel de acum un an, o lună, o săptămână. Vezi dacă azi ești mai sus ca ieri. Și ai grijă ca mâine să fii mai sus ca azi!

Suntem diferiți, cu toții. Trăim în contexte diferite și avem talente diferite. Nu suntem înconjurați de aceeași oameni și nu beneficiem toți de aceleași oportunități. De aceea comparația cu ceilalți nu e sănătoasă. Deși în general ne comparăm cu persoane apropiate ca situație și posibilități, tot nesănătoasă rămâne. Lupta nu e să fiu mai bun ca X, ci să fiu mai bun ca eu cel din trecut. Scopul final e acela de a ne atinge potențialul nostru maxim, nu potențialul altora.

Cum știi că progresezi?

Știi că ai progresat atunci când te uiți la realizările de care erai mândru cândva și îți e rușine. Îți e rușine că ai putut considera acele reușite motive de satisfacție și nu îți  vine să crezi cum puteai să fii mulțumit cu ele! Dar nu e nimic rău în faptul că atunci erau bune iar acum nu mai sunt. De fapt, tu ai devenit mai bun, ele au rămas la fel! Și tocmai acesta este adevăratul motiv de satisfacție: conștientizarea că tu ești etalonul și că tu ești cel care trebuie depășit.

Din mândrie, comoditate sau ignoranță alegem să ne comparăm cu ceilalți. Când ne comparăm cu cei de mai sus, ne legăm fericirea de ei. Când ne comparăm cu cei de mai jos, crește mândria în noi și ne oprim din dezvoltare. Când ne comparăm cu noi însă, cu cei care am fost ieri, abia atunci pornim la drum. Stăm mai rău ca ieri? Nu e de laudă, dar mâine putem sta mai bine ca azi! Stăm mai bine ca ieri? Bun, tot înainte, mâine să stăm mai bine ca azi!

Când cuvintele nu mai au rost, faptele sunt cele care vorbesc. Iar progresul venit dintr-o comparație sănătoasă se rezumă la atât: azi mai mult ca ieri, mâine mai mult ca azi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.