Building Success(1) – Despre drum si scop

Asa cum am promis, iata ca vin cu prima postare din seria pe care am intitulat-o „Building Succes”. Despre ceea ce voi trata s-au spus si s-ar mai putea spune multe, dar nu vreau decat sa aduc cateva idei importante in prim plan. Subiectul de azi nu este, asa cum am promis, o trasatura de caracter. Dar cred ca este ceva deasupra oricarei calitati sau aptitudini.

Despre ce este vorba? Sa-i spunem simplu: despre scop. Sau tinta, sau vis, sau aspiratie, sau cum vrei tu sa-i spui. Pana acum ceva timp in urma nu pusesem acent pe definirea unui scop al meu, propriu. Insa nu stiu cum de s-a nimerit, dar am dat peste niste carti care trateaza dezvoltarea personala si toate aveau pagini bune rezervate acestui aspect – definirea scopului personal.

Ce este scopul? Imi place sa-i spun: destinatie. Scopul tau in viata este ca si o destinatie atunci cand pleci la drum. Chiar daca te mai opresti prin alte orase sau locuri, totusi – in cazul fericit – nu uiti unde trebuie sa ajungi. Asa este si cu scopul. Persoanele care au un scop in viata, ceva pentru care lupta, nu se lasa absorbite de detaliile din jur; stiu unde vor sa ajunga. Iar cand lucrurile sau oamenii lovesc in ei, merg mai departe. Ei au o destinatie.

Dar pentru ca banuiesc ce fiecare stie ce inseamna un scop, dar si care este importanta lui, as vrea sa trec la cativa pasi practici care ar trebui facuti in vederea definirii scopului.

 • I-ati un timp in care sa stai singur si gandeste-te la tot ceea ce vrei de la viata.
 • Noteaza fiecare gand care iti vine in minte, oricat de prostesc sau irealizabil ar parea.
 • Apoi incearca sa faci o separare intre scopuri si dorinte.(Scopurile – destinatii; dorintele – puncte intermediare).
 • Din cele pe care le consideri scopuri selecteaza trei care crezi ca merita sa-ti conduca viata(nu uita: oricat de prostesti, sau de irealizbile 😉 ).
 • Scrie-le pe cele trei(sau doar pe cel din capul listei) undeva unde sa-l poti vedea si citi, de cat mai multe ori pe zi.
 • Gandeste-te la pasii pe care trebuie sa-i urmezi pentru a-ti atinge scopul si incepe sa-i realizezi.

Si pentru ca pot sa fie scopuri bune si scopuri „mai putin bune 😉 ” vreau sa impartasesc 6 sfaturi pe care le da John Maxwell atunci cand vorbeste de alegerea si definirea scopurilor:

 1. Scopul tau trebuie sa-i includa pe ceilalti. Nici un scop nu are valoare daca te include doar pe tine.
 2. Scopul tau trebuie sa fie valoros. Daca scopul tau nu are valoare, atunci probabil ca nu este decat una din dorintele tale.
 3. Scopul tau trebuie sa fie clar. „Daca nu stii incotro te indrepti, nicio harta nu iti va fi de folos.”
 4. Scopul tau trebuie sa fie masurabil. Trebuie sa stii daca faci progrese sau nu.
 5. Scopul tau trebuie sa poata fi extins. Odata cu trecerea anilor, viziunea se schimba; probabil ca va fi nevoie si de extinderea scopului. Daca scopul tau nu este destul de flexibil, lucrurile nu vor fi in ordine.
 6. Scopul tau trebuie urmarit cu convingere. Convingerea este combustibilul care te propulseaza spre reusita. Daca iti urmaresti scopul cu convingere, nimic nu-ti va sta in cale.

Acestea fiind spuse, vreau sa iti mai las un gand. Poate ca ceea ce spun ti se pare aberant. Poate ca asa si este. Dar de ce sa nu incerci si apoi sa vorbim? Recunosc ca nici eu nu eram incantat de asternerea pe hartie – nu sunt genul care sa stau sa scriu orice – dar sti cum e: ce-i in minte vine si trece. In plus, sa ai un scop in viata este unul dintre cele mai marete lucruri. Este ancora care te tine atunci cand vantul bate, este busola care te ajuta sa-ti gasesti drumul atunci cand te-ai pierdut, este…ce vrei tu sa fie. Dar scopul este cel care te tine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.