Isus=Religie (Transcriere proprie pentru „Jesus>Religion”)

„‘Dezavantajul’ cunoasterii lui Dumnezeu prin intermediul Duhului Sfant este ca, atunci cand Dumnezeu a incredintat lucrarea Sa Bisericii, a incredintat-o pe deplin. Drept rezultat, multi oameni care-L resping pe Dumnezeu, resping de fapt caricatura Sa pe care le-o prezinta Biserica. Este adevarat, Biserica are meritele ei in promovarea justitiei, a medicinei, a alfabetizarii societatii, a educatiei si a drepturilor civile. Dar, spre rusinea noastra, oamenii din exterior Il judeca pe Dumnezeu prin prisma Bisericii care a sustinut in trecutul ei Cruciadele, Inchizitia, anti-semitismul, oprimarea femeii si traficul de scalvi.

De multe ori imi doresc sa putem inlatura istoria Bisericii, sa indepartam sedimentele si sa descoperim cuvintele Evangheliilor ca pentru prima oara.  Nu toti L-ar accepta pe Isus – nu L-au acceptat nici in vremea Sa – dar macar nu L-ar respinge din motive gresite. „

                                                                                                                          -Philip Yancey

Aceste cuvinte reprezinta unul din cele doua aspecte care m-au facut sa ma gandesc la misiunea Bisericii si la relatia acesteia cu Isus. M-au facut sa ma intreb, asa cum se intreaba multi altii, de ce Isus si Biserica parca se bat cap in cap. Raspunsul care se intrevede printre randuri: Biserica si-a uitat menirea. Si asta nu doar in istorie; exemple de „atrocitati moderne” gasim la tot pasul. In video-ul urmator exista cateva astfel de exemple:

Pentru cei care nu au vizionat filmul si au trecut direct sub el, iata cateva din ideile mentionate acolo:

  • Daca Religia este asa de grozava, de ce a declansat atatea razboaie?
  • De ce a construit biserici uriase, dar nu reuseste sa-i hraneasca pe saraci?
  • Daca harul este apa, atunci Biserica ar trebui sa fie un ocean. Nu este un muzeu pentru oameni buni, este un spital pentru cei raniti.
  • Daca Isus ar veni la biserica ta, oare L-ar lasa sa intre?
  • Religia inseamna omul in cautarea lui Dumnezeu; crestinismul inseamna Dumnezeu in cautarea omului.

Iar acest video este motivul numarul doi. Am ramas surprins de cat de departe ne-am indepartat (ca Biserica), de scopul nostru initial. Un profesor de-al meu spunea ca Biserica nu vrea decat sa castige de pe urma noastra si ca nu ii pasa de salvarea nimanui. (Si cand spunea asta nu se referea la o biserica anume; aspect si mai grav, spun eu. Asta arata ca lumea tinde sa trateze toate bisericile la fel; sau poate ca arata ca bisericile sunt aproape la fel.) Si tare ma tem, ca vorbele lui se apropie mult de adevar.

Nu are rost sa mai adaug si eu alte intrebari la cele deja ridicate. Ceea ce vreau sa mai subliniez este urmatorul lucru: multi dintre noi atacam Biserica si Religia, uitand insa ca noi constituim Biserica si ca noi determinam Religia. Cineva spunea: „Daca vrei sa schimbi lumea, incepe cu tine insuti”! Nimic mai adevarat si in cazul de fata:”Daca vrei sa schimbi Biserica (Religia), incepe cu tine insuti!” Sa acuzi nu e o solutie. Sa fugi nu te scapa. Sa te schimbi insa, te transforma. Si, chiar daca Biserica va ramane la fel, iar Isus inca va fi respins de multi din aceasta cauza, tu nu vei mai fi la fel. 

P.S: Inca ceva: Isus nu poate fi despartit de Religie/Biserica. Isus implica o religie, iar o religie implica „un Isus”. Adevarata diferenta apare doar la adevaratul Isus!

Commentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.