[Jurnal de cicloturist 2016] Dând Zagreb-ul pe pustietate (Ziua 27)

Deși a plouat și a bătut vântul serios toată noaptea, dimineața vine la pachet cu vreme mai bună: nu soare arzător, dar nici nori negri de furtună. Bucuroși că, în ciuda locului de campat extrem de vizibil, nu am întâmpinat niciun inconvenient, ne grăbim cu activitățile matinale și pornim spre oraș.

Avem mai bine de 10 km până în centru, iar drumul, deși lat și cu multe benzi, e când foarte aglomerat, când în lucru, așa că nu ne e deloc ușor să înaintăm. Mai mult, CHIȚ e destul de zăpăcit, nu vrea să îmi accepte destinația, deci mergem puțin orbește către interiorul orașului.

Bălăurim mult, învârtindu-ne pe străzi întortocheate cu sensuri unice. Traficul e mult mai aerisit, dar indicatoarele nu prea sunt întâlnite, iar obiectivele de vizitat se lasă așteptate. După un lung timp pierdut aiurea, decidem să încercăm să părăsim capitala, chiar dacă nu am văzut decât stadionul celor de la Dinamo Zagreb, Muzeul Nikola Tesla (de afară) și alte câteva clădiri cu arhitectură mai interesantă. Totuși, zărim o pancartă ce ne trimite către centrul istoric, așa că decidem să mai încercăm o dată.

Se vede că norocul ne surâde, căci nimerim unde trebuie: descoperim Gara Centrală, apoi părculețul și statuile din fața acesteia și, la final, câteva străduțe pietonale și o catedrală catolică în stil gotic. Aici puhoiul de lume e deplin, care mai de care voind să se bucure de „minunățiile” orașului. Pe mine, însă, toate mă lasă rece. E adevărat, sunt faine clădirile, statuile, străduțele, dar nimic ieșit din comun – sunt prea puține și lipsite de relevanță. Dacă doar cu o zi în urmă ziceam că Liubliana nu e un oraș cine știe ce, astăzi, comparându-l cu Zagreb-ul, pare extraordinar!

Imediat ce lăsăm aglomerația urbană în urmă, ne oprim pentru masa de prânz, iar apoi continuăm către sud. Drumurile sunt destul de libere, iar relieful este plat, așa că după-amiaza ne prinde cu mulți kilometri parcurși la bord. Totuși, cu cât ne apropiem mai mult de Bosnia, cu atât dealurile ni se îngrămădesc în cale, iar acestea, combinate cu efortul deja depus, ne cam taie din elan. Practic, zici că suntem pe niște valuri: 10% în sus, 10% în jos, iarăși și iarăși.

Spre seară ajungem și la graniță, iar noua lume în care pășim ni se descoperă în toată splendoarea: zarvă cât cuprinde, mizerie peste tot și drumuri în ultimul hal. Curând, asfaltul și așa prost, lasă locul unui drum pietruit în care roțile ni se afundă și prin care abia înaintăm.

Zici că am ajuns la capătul lumii, nu în Bosnia și Herțegovina! Apucasem și anul trecut să trecem puțin prin partea de sud a țării, deci știam cam la ce să ne așteptăm. Totuși, realizăm că suntem surprinși nepregătiți – trebuie să ne adaptăm și trebuie să o facem rapid!

Întunericul ne cuprinde treptat. Străbatem vârfuri de dealuri pistruiate, ici-colo, cu case dărăpănate. Oamenii pe care îi întâlnim ne privesc uimiți: întorc capetele și parcă nu le vine să creadă că două biciclete încărcate cu bagaje răzbesc pe așa drum!

Când oprim, e noapte bine, dar măcar locul de cort e adăpostit cum trebuie. Recunoaștem, nu ne simțim confortabil în zonă, dar nu avem de ales. Încercăm, deci, să nu atragem privirile și să fim cât mai discreți.

Înainte de somn, gătim pe fugă o supă pe care nu am mai încercat-o – groaznică! – și dăm un telefon în țară (dacă tot prindem roaming ieftin din Croația). Terenul de sub cort nu e denivelat, dar panta e destul de serioasă, deci noaptea se anunță interesantă.

Un timp, mai zăbovim sub cerul inundat cu stele, stând de povești. Nu ne deranjează nici câinii ce latră, nici muzica gen manele ce se aude de la nu știu ce casă, nici oboseala cumulată…Excursiile nu ar avea același farmec fără astfel de momente de respiro.

Târziu, îndrăznim să părăsim frumosul. E ciudat sentimentul ce ne încearcă: singuri fiind, pe un deal într-o țară „exotică”, ne bucurăm cu o bucurie ce niciun oraș, fie el și capitală, nu e în stare să ne-o ofere.

 

Datele zilei: 133 km, Zagreb (HRV) – Gornja Slabinja (BiH).

Track GPS: https://www.bikemap.net/en/route/3818717-ziua-27-zagreb-hrv-gornja-slabinja-bih/#/z10/45.7713547,16.108017/terrain.

 

O cladire mai interesanta, Zagreb
O cladire mai interesanta, Zagreb
Gara Centrala si statuie, Zagreb
Gara Centrala si statuie, Zagreb
Pe strazile capitalei
Pe strazile capitalei
In fata catedralei, Zagreb
In fata catedralei, Zagreb
Detaliu
Detaliu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.