[Jurnal de cicloturist 2016] Pe drumul către Serbia (Ziua 29)

dsc_0469_2

Lumina soarelui ne scoate, fără să ne ofere și niște entuziasm însă, afară din cort. Suntem leneși în dimineața asta, așa că nu ne grăbim cu niciuna din activitățile matinale. Fără să vrem, realizăm că ne-am cam plictisit. Iar plictiseala nu e cauzată atât de repetivitatea zilelor, cât de repetivitatea peisajului. Și, deocamdată, încă e acceptabil – mai avem ceva dealuri în program – dar curând urmează să ne afundăm, cu totul, în câmpiile Serbiei.

Relieful mai vălurit vine, însă, la pachet și cu un necesar mai mare de efort. Așa e în viață: nu poți să ai bine fără rău și nici rău fără bine. Totuși, kilometrii se toacă frumos un timp, cel puțin până în orășelul numit Gracanica. De aici, virăm în unghi de 90 de grade către stânga și începem una din cele mai lungi cățărări din țară. Panta serioasă combinată cu căldura deloc de neglijat ne face să mergem mai încet decât ne-ar plăcea. Dar avem parte de o consolare delicioasă: prune mari, bine coapte, zemoase și aromate culese proaspete de pe marginea drumului!

Vegetația, deși e aproape ca la noi, nu îmi place. Fără să vreau, am rămas cu impresia trecută din sudul Bosniei unde clima era mediteraneană, totul căpătând o atmosferă îndepărtată și diferită. Pe aici, însă, nu ne lovim decât de aceleași păduri de foioase și poieni, aceiași pomi fructiferi și aceleași dealuri ce aduc enorm a România. Până la urmă, asta e geografia: aceeași climă înseamnă aceleași plante, nu?

Spre seară ajungem și în Brcko, orasul-reședință al aceluiași district. Acesta reprezintă, într-un fel, zona neutră a țării, fiind situat între cele două mari „subțări”: Republica Srpska și Federația Bosnia (e tare ciudată administrarea pe la ei). De fapt, aparține de ambele, iar cetățenii trebuie să își aleagă cu ce parte să voteze, se pare. Complicat tare, știu, dar măcar nu au granițe „reale” între regiuni – oricum, e incredibil ce efecte poate să aibă războaiele și naționalismul exagerat!

De campat, campăm pe un câmp, în spatele unor lanuri de porumb ce ne duc cu gândul la nesfârșitul câmpiilor ce or să urmeze. Nu e chiar cea mai curată zonă, dar iarba drumului de pământ e chiar în regulă. Ziua următoare ne așteaptă Serbia, penultima țară a călătoriei. Fără să vrem, realizăm că dorul de casă s-a cam adunat…

 

Datele zilei: 138 km, Prnjavor – Brcko (BiH).

Track GPS: https://www.bikemap.net/en/route/3818722-ziua-29-prnjavor-brcko-bih/#/z11/44.801814,19.0815353/terrain.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.