[Jurnal de cicloturist 2016] Pe lângă Sava către Zagreb (Ziua 26)

Liniștea serii a avut grijă să se propage în întregime și peste noapte, așa că dimineața ne găsește veseli, odihniți și cu dezamăgirile zilei din urmă estompate. Nu șterse sau uitate, ci acceptate – asta e țara, așa e infrastructura, nu ai cum să schimbi realitatea. Poți, însă, să îți schimbi atitudinea.

Plecăm greu de la cort, căci azi suntem leneși. Într-un fel, cred că suntem mai obosiți decât vrem să admitem. Drumul e îngust, cu mult asfalt cârpit. Mai mult, la un moment dat, suntem obligați să trecem un mic deal pe drum de țară. Un ciclist sloven își chinuie cursiera pe acolo, în timp ce nouă ne e milă de bicicletele noastre de tură lungă.

– Cum poți să bagi frumusețea asta de bicicletă pe aici? îl întreabă Evelin.

Imediat vine și răspunsul, într-o engleză stâlcită și cu un zâmbet de tablă pe față:

– De ce nu? Ține puțin, iar apoi e drum bun!

În fine, treaba lui pe unde umblă, dar drumul ce urmează în niciun caz nu e bun! Și, până la ieșirea în aceeași șosea națională ce ne era interzisă mai înainte, nimic nu se schimbă. Chiar nu înțeleg cum pot oamenii să se plimbe și antreneze prin astfel de locuri, dar se pare că o fac – fie poliția i-a speriat enorm, fie chiar legile (oricât de proaste ar fi) se respectă în Slovenia.

Ziua de astăzi o petrecem în întregime pe malurile Savei. E același râu pe care l-am întâlnit cu două zile înainte, la intrare în Parcul Național Triglav, pe vremea când era doar un izvoraș. Sunt curios: oare cine a mers mai repede, noi sau apa aceea rece și curată din munți?

Am mai fost pe drumul pe care mergem acum, tot în excursia de cu un an în urmă. Nu îmi place să parcurg aceleași trasee, mai ales când lumea e atât de diversă și are atât de oferit…însă, pentru că așa a fost contextul, cei 40-50 de kilometri refăcuți nu sunt un capăt de țară. Mai mult, e chiar interesant: brusc, valuri de emoții și trăiri ne inundă sufletele, pe măsură ce înaintăm și recunoaștem locurile: unde am dormit, unde am mâncat la prânz, unde am trecut de trei ori pe roșu la semafor pentru că șoseaua era prea îngustă…Realizăm că nu mai știm mare lucru, dar și că amintirile ni se împrospătează imediat cu fiecare pedală apăsată.

În apropiere de Croația, reîncepe haosul împotriva bicicletelor: șosea expres pentru mașini, lipsă de indicatoare, punct vamal greu de găsit. Aproape pe seară reușim să trecem granița, așa că imediat ne orientăm către un loc de campat. Totuși, localitățile sunt mult prea înghesuite unele într-altele, iar în jurul lor câmpurile par nesfârșite. Din păcate, totul e atât de gol încât nu prea ne vine să ne punem cortul moț, vizibili fiind de la kilometri…

La intrare în Zagreb, din cauza vijeliei pornite nu cu mult timp în urmă, tragem sub un pod, pe malul unui canal. Plănuim să montăm cortul acolo, dar curentul provocat de vântul puternic izbește cu toată puterea, așa că suntem nevoiți să ieșim în ploaie și, evident, la vedere. Din fericire, s-a înserat suficient, așa că ar trebui să avem parte de liniște.

Curând, norii încep să curgă, dar noi suntem la adăpost și căldură. Adormim instant, pe notele cântate de vânt, plini de nerăbdare pentru ziua ce urmează să vină – o nouă capitală ne așteaptă!

 

Datele zilei: 125 km, Jevnica(SLO) – Zagreb (HRV).

Track GPS: https://www.bikemap.net/en/route/3818715-ziua-26-jevnicaslo-zagreb-hrv/.

Mic castel pe raul Sava
Mic castel pe raul Sava
O zi intreaga pe langa Sava
O zi intreaga pe langa Sava

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.