[Jurnal de cicloturist 2016] Slalom printre țări, slalom printre ploi(Ziua 16)

Mi-au plăcut întotdeauna diminețile. Nu că mi-ar fi ușor să mă trezesc și să fac ceea ce mi-am propus de seara, doar că atmosfera unei noi zile e aproape de neînlocuit. Să vezi soarele cum apare, să simți stropii de rouă de pe plante și  să știi că te poți apuca de treabă, e ceva fascinant cum viața „moare” și se „reia” periodic, o dată pe zi!

Totuși, dimineața aceasta nu îmi place. E frig și mohorât de parcă e Octombrie. Măcar proprietarul hangarului nu a venit. Luăm micul-dejun – ah! ce bine ar fi mers un ceai – și ne grăbim să strângem bagajele. Când să plecăm, însă, se pune să îi toarne cu găleata. Așa că, vrem-nu vrem, mai așteptăm un timp.

Nu durează deloc mult ruperea de nori, așa că în Salzburg ajungem până în ora 9:00. Suntem înfofoliți atât cu haine mai groase cât și cu impermeabile – deci suntem fleașcă (și de la ploaie, dar și de la transpirație). În oraș, căutăm centrul. Ne învârtim pe străduțe un timp, facem două-trei poze, admirăm clădirile. Începe iarăși să plouă, dar locuitorii își continuă activitățile. Unii se plimbă, alții (mulți) pedalează, alții muncesc. Apa zici că e mediul lor natural!

Zărim castelul de pe deal și ne grăbim să ajungem la el. Sperăm ca măcar curtea să o putem vizita gratis. Urcarea e și criminală și în zadar: totul se plătește. Ca în viață.

Plouă iarăși. Torențial. Nu avem alternativă decât să așteptăm. Suntem adăpostiți, împreună cu turiști germani, francezi, chinezi, cehi și ce-or mai fost ei, sub zidul porții castelului. E interesant curcubeul acesta de limbi vorbite în 3 metri pătrați, până la urmă.

Când se mai rărește negura, îndrăznim și coborâm printre muritorii de rând. Nu am văzut nici castelul și nici orașul nu ne-a oferit nicio priveliște. Se pare că doar în poze orașele sunt cu adevărat faine!

Într-una din piețe, un joc uriaș de șah îi atrage privirile lui Evelin.

– Jucăm? mă tentează el.

Încă plouă. Suntem, însă, destul de binedispuși ca să ne distrăm prin bălțile Salzburg-ului.

– Bine, dacă vrei tu să iei bătaie! îi răspund.

Uit că viața nu e despre a câștiga, ci despre a juca. Important e să ieși afară, să îți spargi limita confortului și să încerci ceva nou. Contează să ai curaj să riști, să experimentezi, să te dezvolți…Cântărește mai mult încercarea decât cântărește victoria, până la urmă.

Pe fundal, două fete își acordează ciudatele instrumente. Suntem, până la urmă, acasă la Mozart. Odată cu primele noastre mutări, încep și primele acorduri – ele sunt artistele, noi suntem trecătorii. Ploaie, șah și muzică în Salzburg – un vis nevisat niciodată!

Când să plecăm, ploaia se pornește din nou. Din fericire, avem de parcurs un tunel care ne poartă nu numai către o altă parte a orașului, ci și către o altă vreme. Nu e soare nici aici, dar ploaia abia se simte, iar atmosfera este nesperat de caldă. La margine, norii parcă se ridică și ei. Sunt ca un văl ce ne descoperă munții impunători din preajmă. Per total, spectacolul este mai mult decât solemn.

Nu după mult timp, trecem și în Germania. Soarele rămâne de cealaltă parte a graniței, așa că ne plouă iarăși. Drumul este și el plin de urcări, s-a dus toată solemnitatea de mai devreme! Din fericire, capriciile naturii continuă și în doar câteva ore soarele reapare. Sub razele lui timide, ne permitem un prânz prelungit, la marginea unei întinse pajiști înverzite.

După-amiaza ne-o continuăm într-o notă mai optimistă și mai caldă. Reintrăm în Austria. Traversăm Inn-ul și parcurgem o cățărare nu extrem de lungă. Atingem borna kilometrică 2000. Nu ne vine să credem cât de departe am ajuns – e fantastic ce poți face atunci când continui să înaintezi. De la o pompă, ne aprovizionăm cu apă. Ne uităm după locuri de campare. Trecem pe lângă niște lacuri superbe de munte, dar, din păcate e prea târziu și prea frig ca să le încercăm temperatura.

Ne păstrăm buna-dispoziție (suntem chiar distrați, aș putea spune): campăm pe o movilă, super la vedere, nu departe de șoseaua principală. Șoferii ne salută cu toții. Avem și un izvoraș destul de la îndemână, la intrarea în pădure, așa că iarăși ne spălăm din cap până în picioare. Apa e rece, revigorantă și pură. Ne trezește, pur și simplu, toate simțurile. Poate sună incomod, dar nu este. Din contră, nu ducem deloc dorul confortului de acasă în seara aceasta!

Restul timpului ni-l petrecem cu atât de plăcuta rutină de pe drum: gătit, scris în jurnal, citit. Nu pot să nu îmi notez astfel de momente. Până la urmă, e tot ceea ce îi trebuie unui om ca să simtă că trăiește: aventură, efort, o carte bună, mâncare hrănitoare și cineva cu care să ataci toate acestea.

 

Datele zilei: 124 km, Salzburg – Thiersee.

Track GPS: https://www.bikemap.net/en/route/3786820-ziua-16-salzburg-thiersee/.

Salzburg
Salzburg
Cum iti creezi amintirile? Le traiesti! - Salzburg
Cum iti creezi amintirile? Le traiesti! – Salzburg
Speranta de mai bine
Speranta de mai bine
Cu drumul
Cu drumul
Lunch with a view
Lunch with a view
Cand Pamantul fierbe
Cand Pamantul fierbe
Ca dupa pranz
Ca dupa pranz
Ehe! si pe aici m-as muta...
Ehe! si pe aici m-as muta…
Contraste de culori
Contraste de culori
Locul de cort din seara asta
Locul de cort din seara asta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.