[Jurnal de cicloturist 2016] Traversând două pasuri către Perla Dolomiților(Ziua 22)

Se pare că e foarte greu să scapi de ceea ce nu vrei să ți se întâmple. Parcă aceasta e metoda de distracție a vieții: să îți ofere ceea ce nu îți dorești. Nu de alta, dar să te întărească și să îți arate că poți să învingi orice adversități, când nu ai de ales.

Plouă iarăși, deci dimineața e mohorâtă. Somnul, după cum e și normal, ni se prelungește. Totuși, în jur de 9:00 putem să ieșim din cort și să punem de un mic-dejun pe fugă. Cu toți norii de deasupra, nu se știe când se dă iarăși startul. Totuși, ceața care începe să se ridice din vale și din pădurile ce acoperă cu îmbelșugare versanții, ne oferă speranță către mai bine.

Ne ia cam o oră să mâncăm și să strângem, timp în care chiar observăm că se înseninează. Ne-ar prinde fantastic de bine să avem vreme cu soare, ținând cont că trebuie să trecem două pasuri de peste 2000 m. Până acum, pe parcursul întregii excursii, chiar am prins niște zile superbe prin munți – fie că a fost vorba de Carpați sau Alpi, nu avem de ce să ne plângem.

Până la baza Pasului Pordoi mergem destul de agale, neîncălziți. Nu ne putem opri, însă, din admiratul peisajului și al modului în care aceste localități sunt promovate pe harta turismului: sunt pline de oameni, care mai de care mai angrenați în activități.

În Canazei ne lovim de dilema drumului de urmat: putem să ajungem în Cortina d’Ampezo fie prin Pasul Fedaia și Pasul Giau, fie prin Pasul Pordoi și Falzarego. Distanțele fiind aceleași, dar neștiind care rută e mai ușoară sau mai spectaculoasă, o luăm pe varianta cu care am venit de acasă.

Până în vârful Pasului Pordoi (aprox. 2200m) avem de parcurs 12.2 km de serpentine ce ni se descoperă sub un cer plumburiu și amenințător. Deși turăm motoarele la maximum (nu cred că am urcat vreodată atât de repede!), pe ultimii kilometri începe să ne cearnă ușor. Totuși, natura e îngăduitoare cu noi astăzi, așa că apucăm să ajungem sus, să ne îmbrăcăm și să facem câteva poze, iar apoi să gonim pe coborâre.

Spun „gonim” pentru că, dacă referitor la ritmul de urcare mai există ceva dubii cu privire la cât de rapid a fost, când vine vorba de coborârea de pe Pordoi, sunt 100% că niciodată nu mi-am asumat atâtea riscuri! Pur și simplu, frica de a nu fi prinși de vremea rea pe vârf de munte, ne-a făcut să ne concentrăm cât de mult posibil, astfel încât să câștigăm minute bune față de o ocazie obișnuită. Bine, e adevărat, am sacrificat pozele și admiratul peisajului, dar măcar a meritat.

A meritat pentru că jos soarele încălzește ușor, iar frigul aproape că nu se mai simte. Norii cei negri și urâți par toți agățați de vârfurile din jurul pasului pe care tocmai l-am părăsit. Totuși, nu îndrăznim să ne considerăm salvați, căci avem de urcat iarăși la peste 2100 m până în vârful Pasului Falzarego.

E spre seară, iar oboseala zilei se simte destul de serios în picioare. Nu vrem, însă, să înnoptăm înainte de Cortina, așa că strângem puțin din dinți și îi dăm, cu toate forțele, la deal. Din păcate, deși Evelin e tot în formă și urcă susținut, eu nu mai pot scoate media de 10 km/h de pe Pordoi…mă mulțumesc cu un 8-9 km/h. Tot e bine, căci eu, pe bicicleta încărcată de bagaje, abia dacă urc cu 6-7 km/h, în general.

În pas, constatăm că suntem aproape cu capul în nori. Ne place, căci aceștia sunt mai primitori decât frații lor de mai devreme…Din păcate, însă, ne ascund aproape în totalitate priveliștile din jur – nu putem vedea nimic din mărețele stânci ale munților!

Distanța până în „Perla Dolomiților” se toacă incredibil de repede, deși coborâm puțin mai atenți decât am făcut-o mai devreme. Ajunși în oraș, dăm buzna în singurul supermarket mai serios din zonă, dar cumpărăturile se dovedesc o adevărată aventură – produsele sunt puține, iar cele care sunt fac parte din categoria celor scumpe. Aleg, cu greu, câteva să ne ajungă și mă reîntorc în agitația orașului.

Oamenii sunt mulțime pe străzi, se vede că e seara târziu și că au ieșit să se plimbe. Localitatea este așezată incredibil de „strategic”, în fundul unei văi largi mărginite de pereți uriași de stâncă. Clădirile sunt înghesuite serios unele în altele, dar atmosfera creată e una plăcută, ca de poveste. Nu e de mirare că atât de mulți turiști vin în zonă…

Noi, însă, trebuie să ne grăbim către un loc de campat. Îl găsim după aproape o oră, dar suntem nevoiți să improvizăm: oprim la adăpostul unui loc de popas amenajat la marginea pistei de biciclete. Montăm partea interioară a cortului pe beton, iar apoi ne bucurăm de o cină tihnită la unele din mesele existente. Mai târziu, încerc câteva fotografii cu expunere, dar lipsa trepiedului și trecerea necontenită a mașinilor se simt din plin.

Mergem la somn frânți, deși nu 100% împăcați cu locul în care am oprit. Totuși, bicicletele sunt legate cum trebuie, iar noi prea obosiți ca să stăm să întocmim analize de risc. Adormim pe nesimțite, lăsând grijile să zboare…

 

Datele zilei: 110 km, Cavalese – Cortina d’Ampezzo.

Track GPS: https://www.bikemap.net/en/route/3809066-ziua-22-cavalese-cortina-dampezzo/.

dsc_0360_2
Predazzo
Inainte de inceputul Pasului Pordoi, Canazei
Inainte de inceputul Pasului Pordoi, Canazei
In varful Pasului Pordoi, sub amenintarea ploii
In varful Pasului Pordoi, sub amenintarea ploii
Coborarea spre Livine
Coborarea spre Livine
Masive de stanca spre Pasul Folzarego
Masive de stanca spre Pasul Folzarego
Aproape in Pasul Folzarego
Aproape in Pasul Folzarego
Cortina d'Ampezzo, vazuta de la "Belvedere"
Cortina d’Ampezzo, vazuta de la „Belvedere”
Privelistea din fata locului de campat
Privelistea din fata locului de campat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.