[Jurnal de cicloturist 2016] Ultima zi în Alpi: pasul Vrsic, Triglav (Ziua 24)

– Ah, cât îmi place la sloveni! spune Evelin ieșind din benzinărie.

– Păi? îi răspund eu.

– Știu englezăăăă! Pot și eu, în sfârșit, să îi rog să ne încarce Garmin-ul fără să mă mai chinui jumătate de oră să le explic!

– Ție chiar nu ți-a plăcut în Italia! continui eu discuția.

– Ba munții și peisajul mi-au plăcut enorm, cu italienii nu mă împac, încearcă el să mă corecteze. Dar haide să mâncăm că nu mai pot, adaugă el.

Și ne întindem masa pe o bordură, jumătate la soare, jumătate la umbră, dar cu siguranță cu fața către măreții munți ce străjuiesc orizontul.

Abia am intrat în Slovenia, țara cu numărul 10 a călătoriei noastre pe două roți. Vremea este superbă cum nu a mai fost demult, iar ziua se anunță a fi una de vis. Nu ne pare rău că am părăsit Italia, ne cam săturasem, să fim sinceri. Nu că nu ar fi fost frumoasă partea pe care am vizitat-o – din contră, a fost magnifică! – dar, după cum se spune, ce e mult strică. Și, cum și o nostalgie fină după drumurile de acasă începe să se simtă, am tras destul de tare ca să schimbăm, cât de cât, decorul.

După mai bine de o oră de stat, de spălat pe cap la chiuveta de la toaletă și de mâncat cum se cuvine, ne aruncăm iarăși pe biciclete și îi dăm la vale. Pentru puțin timp coborâm pe lângă Sava, râul care străbate Liubliana, Zagrebul și Belgradul și cu care urmează să ne întâlnim pe traseu și mai târziu. Mai apoi, în Kranjaska Gora mai exact, virăm la dreapta și începem cei 11 kilometri de cățărare până în pas.

Urcușul teribil, cu o pantă medie de 14%, mă solicită la maximum. Până sus avem de parcurs 50 de serpentine în ac de păr, pe un drum îngust, pavat când cu asfalt prost, când cu piatră cubică. Pe deasupra, e super mare aglomerație de mașini, se vede că suntem în zona cea mai vizitată a Sloveniei! Și adevărul e că oamenii au și de ce să vină aici: munții sunt fantastici, iar traseele de picior sunt cu siguranță unele speciale. Trebuie să recunosc: nu puține au fost momentele în excursia aceasta când mi-am dorit să schimb bicicleta cu bocancii sau cu adidașii de trail ca să dau o fugă pe văi și creste!

Vârful pasului e destul de manelizat, ceva gen Bâlea de la noi. Practic, pasul e transformat într-o parcare de unde oamenii pornesc în drumeție. Nu ne place atmosfera, așa că nu zăbovim prea mult. Nu îmi place să recunosc, dar ne-am cam sălbăticit în atât de mult timp pe drum.

Coborârea vine la pachet cu aceeași înclinație nebună, același asfalt prost și aceleași peisaje de vis. La baza serpentinelor oprim pentru masa de prânz într-o parcare construită sub adăpostul pădurii. Deși e abia început de după-amiază, ne simțim împliniți. Decidem, deci, să nu mai mergem mult și să oprim.

Dar socoteala noastră nu se potrivește deloc cu realitatea, căci localitățile sunt aglomerate, iar locurile de campare nu prea se găsesc. Mai mult, deși mergem pe firul unei ape, drumul ne poartă pe versantul muntelui, astfel încât șansele noastre sunt minime. Treptat, ne luăm „adio” și de la campatul devreme, dar și de la spălatul cum trebuie. Și, deși renunțăm la pretenții, pur și simplu trebuie să mai continuăm. Ca bonus, Evelin face iarăși explozie la roata spate, deci mai pierdem niște timp.

Târziu, când afară e deja noapte iar noi suntem terminați, găsim un petic de iarbă în spatele unui lan de porumb. Nu ne despart nici 300 m de casele din apropiere sau de șosea, dar nici că ne pasă. Întindem cortul pe fugă, mâncăm fără entuziasm și intrăm la somn. Doar pădurea ce ne străjuiește tabăra nu ne place…

 

Datele zilei: 135 km, Pontebba (ITA) Most na Soci (SLO).

Track GPS: https://www.bikemap.net/en/route/3809102-ziua-24-pontebba-ita-most-na-soci-slo/.

Welcome to Slovenia!
Welcome to Slovenia!
Moment de odihna spre Pasul Vrsic
Moment de odihna spre Pasul Vrsic
Ultima parte a Alpilor
Ultima parte a Alpilor
"Loc de joaca"
„Loc de joaca”
Triglav
Triglav
Privelistea din Pasul Vrsic, spre coborare
Privelistea din Pasul Vrsic, spre coborare
Triglav-ul vazut de la "marginea" lui
Triglav-ul vazut de la „marginea” lui

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.