[Jurnal de cicloturist 2016] Vreme capricioasă, ajutor nesperat și dormit clandestin în hangar(Ziua 15)

Lungul drum catre Salzburg (inca pe vreme buna)

Nimic nu e mai plăcut ca o dimineață liniștită la marginea pădurii. Să te trezești fără stres, sub razele calde ale soarelui și să îți permiți luxul de a nu te grăbi cu activitățile. Să mănânci în tihnă, nu chestii sofisticate, ci mâncare hrănitoare. Să respiri aerul curat, să te îmbeți cu el, să îți dea puterea pentru o zi întreagă…

Așa sunt unele dimineți ale vacanțelor pe două roți. Și, deși nu ni se întâmplă des, așa este și dimineața noastră. Se vede doar că am campat târziu și că ne-am cam extenuat.

Prima parte a zilei decurge fără inconveniente. Vremea e bună, noi ne simțim în regulă, iar relieful nu e deloc încrețit. Totuși, prânzul vine la pachet cu surprize mai puțin plăcute: stropi mari și reci, tunete, trăsnete, fulgere și vânt puternic. Din păcate – pentru că ironia sorții nu ne părăsește – nu avem niciun loc de adăpost. Nicio benzinărie, niciun garaj în care să cerem voie, nimic.

Furtuna, după cum se vede, e doar locală. E undeva înaintea noastră, doar că merge în sens invers cu noi. Curând, o să ne ajungă.

Pe fugă, ne îmbrăcăm cu ce avem și încercăm să ne ghemuim sub un brad din fața unei case. E puțin mai bine, parcă, dar continuăm să negociem între noi cu privire la ce și cum e de făcut. Nu pentru mult timp, însă, căci o „tanti” vine și ne răpește din mijlocul discuției, invitându-ne la ea pe terasă.

– Thank you very much! îi răspundem; este, într-un foarte considerabil sens, salvarea noastră.

Ne oferă ceai sau cafea, dacă vrem, dar alegem să nu o deranjăm. În schimb, profităm să ne încărcăm GPS-ul și telefoanele. În rest, ca să treacă mai ușor așteptarea, ne întindem la citit. Nu ne convine pauza prelungită, dar măcar încercăm să profităm la maximum de ea.

După aproximativ două ore, putem porni iarăși. Îi mulțumim gazdei pentru ajutor, habar nu are ce mult înseamnă! Pur și simplu, nu am fost nevoiți să pedalăm prin ploaie în tot acest timp doar datorită ei! De am fi conștienți de cât bine putem oferi în jur, la fiecare pas…Cum ar arăta lumea noastră atunci?

Continuând, constatăm că norii nu și-a terminat programul pe ziua în curs. De fapt, pare că au de gând să o țină la nesfârșit…

Încheiem ziua exact pe dos față de cum am început-o: stresați, obosiți și uzi până la piele. Căutăm, timp de aproape o oră, un loc acceptabil pentru cort. Nu mai putem pedala – Salzburg-ul este prea aproape și vrem să-l vizităm – așa că trebuie să ne descurcăm cu ce avem. Ne călcăm pe inimă și pe reguli și intrăm pe un drum privat. Duce la un hangar acoperit și uscat, numai bun de adăpost pentru noapte.

– Dar ce ne facem dacă vine proprietarul? dă Evelin glas neliniștii pe care o împărtășesc și eu.

Adevărul e că nu știm. Sperăm să aibă suflet și să nu ne izgonească, dar nu avem nicio certitudine.

Îmi fac curaj și urmez drumul pe care am intrat, până la capăt. Constat că ajung în spatele unei case frumoase, cu piscină, heleșteu și vreo 3 mașini în curte. Cu glasul nu foarte hotărât, strig. Nimic. Continui. Tot la fel. Mai fac o încercare, dar tot degeaba.

Decidem să rămânem. Ne spălăm în izvorașul înghețat din apropiere și mâncăm pe săturate. Tare bine ne prinde acoperișul de deasupra capetelor! Când se întunecă, montăm partea interioară a cortului și intrăm la somn. Mâine vrem să ne trezim devreme, doar-doar o să evităm întâlnirea cu proprietarul!

 

Datele zilei: 97 km, Traun – (aproape) Salzburg.

Track GPShttps://www.bikemap.net/en/route/3778395-ziua-15-traun-salzburg/.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.