Mărunțișurile sunt cele care ne omoară

checklist-shutterstock_156086177

Am început anul 2015 cu planuri mari și cu ținte îndrăznețe. Au trecut aproape 10 zile din el și care e concluzia? Că, în ritmul acesta, o să rămân doar cu planurile și cu țintele.

Asta deși mi-am scris totul pe hârtie.

Asta deși mi-am făcut program zilnic și „plan de bătaie”.

Asta deși chiar am încercat să-l respect și să acționez.

Asta deși…

Am însă, în ciuda nereușitei (sau poate tocmai, datorită ei), și cauza: micile activități de peste zi. Să mă explic.

În general, tindem să acordăm atenție lucrurilor importante. Le punem pe primul loc și muncim să le terminăm cu brio. Și facem în așa fel încât restul să graviteze în jurul lor. Ei bine, nu la fel se întâmplă cu detaliile. Pe ele le lăsăm la urmă, că nu-s așa importante. Le trecem cu vederea, cum s-ar zice.

Dar…

Dar, dacă deschidem ochii la sfârșitul unei zile, care e ideea care se desprinde? Făcând un calcul simplu, cât din timp e investit în proiecte „mari” și cât în „detalii”? Eh, aici apar aspectele interesante…

Adevărul e – dacă suntem sinceri cu matematica – că petrecem mai mult timp pierduți în detalii, decât înconjurați de task-uri importante. Câteva minute pe Facebook, câteva mail-uri de trimis, două telefoane de dat, un clip de vizionat pe Youtube, ronțăit doi covrigei cu sare…Și ne mai întrebăm unde ne zboară timpul? Vai nouă!

Din această cauză nu ne atingem țintele: a micilor activități care ne rod concentrarea. Obstacolele mari? Pentru acelea suntem pregătiți, le ocolim sau le dărâmăm, nu ne stau ele în cale! Însă de la ceea ce nu vedem ca pericol, de acolo vine amenințarea!

De asta atenția trebuie să fie sporită: dar nu către lucrurile de care ne „temem” deja, ci către cele pe care le considerăm inofensive. Către detalii, adică. Către ceea ce lăsăm la urmă. Către ceea ce pare lipsit de importanță.

Ca să trag linie: se spune că „orice călătorie începe cu un pas„. Ei bine, suma totală a pașilor îți va arăta cât de departe ai ajuns. Asta dacă nu te învârți, degeaba, în cerc…

Sursă foto: aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.