Nu doar numere

Anonymous crowd of people walking street

Somnul îmi bătea hotărât la ușa trupului, când îmi sosește un ultim e-mail în căsuța de mesaje. Eram pe punctul de a-i da și tehnologiei odihna bine meritată de peste noapte, dar ceva m-a făcut să mă întorc și să văd despre ce e vorba. Sunt, uneori, unele momente în care acționezi cu totul altfel de cum ar trebui, fără să știi exact care îți e motivația.

Nu eram chiar bine, din punct de vedere al moralului. Nici blogul și nici cărțile nu se citeau chiar cum mi-aș fi dorit…Din cele din urmă, de fapt, se răspândiseră atât de puține exemplare, încât mă gândisem serios dacă mai are rost să mă mai apuc în viitor de așa ceva. Ba mai mult, căutam idei cum să scap de cele rămase…

Se anunța o noapte lungă, măcinată de aceleași minute lungi și obositoare de început. Uitasem cum e să adormi brusc, imediat ce te așezi în pat, răsuflând ușurat de epuizare.

Nu îmi mergea deloc rău, dar nici bine. Traiul îmi era similar cotidianului.

Citesc mesajul – text venit prin blog – și parcă, în ciuda nopții, apar frânturi de lumină. Nu îmi venea să cred, dar persoana de la celălalt capăt al internetului nu făcea nimic altceva decât să îmi aducă mulțumiri pentru unul din articolele mele!

Am recitit conținutul de câteva ori: suna bine și era încurajator, dar doar de la o persoană? Mi-ar fi plăcut să primesc astfel de mesaje în fiecare zi (și multe!), abia atunci poate că mi-ar fi convenit! Ce valoare avea să știu că am ajutat pe cineva, când acel cineva însemna atât de puțin?

Dar, revenind asupra gândurilor, am înțeles modul corect de a vedea lucrurile: acel unic mesaj din acea zi e mai important decât mii de altele la un loc! De ce? Pentru că numărul celor pe care îi ajut nu are importanță, ci ceea ce contează e că, prin ceea ce scriu, pot să aduc binele în viața cuiva. E vorba de 10.000 de oameni? Mi-ar plăcea! E vorba de 100, 10 sau, de ce nu, doar de o singură persoană? Nu are nimic! Am putut să întind o mână și am făcut-o…ce altceva ar putea să cântărească mai mult?

Că societatea pune un accent teribil pe statistici și numere, e adevărat. (Și e adevărat și că acestea au rolul și sensul lor). Dar, în același timp, tocmai prin această transformare a oamenilor în cifre, se pierde valoarea fiecăruia, ca individ. Cumva, ajungem să nu ne mai intereseze conținutul sau ajutorul pe care îl putem oferi, ci doar câți ne vizitează site-ul, câți ne cumpără cărțile sau câți prieteni ne dau „Like” pe Facebook. Creștem cantitatea, dar lăsăm mult de dorit la calitate.

Am avut nevoie de acel mail sosit într-o seară târzie, ca să înțeleg că oricine ajunge să ia contact cu munca mea e important. De atunci, îmi este clar că sunt responsabil pentru fiecare postare, poezie sau capitol din carte pe care cineva pune mâna. Și nu contează cât efort a fost investit în aceste texte, fie că acestea sunt citite de mii, fie că sunt citite de o mână de oameni, eu trebuie să fiu la fel de mulțumit de mine. Și, bineînțeles, trebuie să știu că am dat tot ce am avut mai bun în aducerea la viață a acestora.

Când îi vezi pe ceilalți ca ființe asemenea ție și nu doar ca niște simpli clienți, mentalitatea iremediabil se schimbă. Nu suntem doar numere. Suntem persoane care interacționăm și care ne conectăm cu alții asemenea nouă, așa că mai bine am pune osul la treabă: avem o datorie pe această lume, cel puțin față de cineva care are nevoie de cuvintele sau acțiunile noastre.

Și nu știu de ce, dar parcă doar atunci avem voie să dormim așa cum trebuie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.