Nu mai trăi visurile altora

E important să visezi, dar mai crucial e să mergi pe urma propriilor visuri. Cu atâtea tentații și informații în jur, nu e de mirare că nu mai știi ce îți dorești sau ce e bun pentru tine.

Astăzi, te lovești de o goană teribilă după împlinire ca niciodată în istorie. Realizările, de orice fel, sunt prezentate ca fiind tangibile și numai normal de obținut. Implicit, dacă nu trăiești după standarde, ești un ratat. Job-ul trebuie să fie într-un anume fel și neapărat cu mulți bani la final de lună. Familia, să sclipească oricând. Mașina, cu mulți cai sub capotă. Device-urile, brand-uite cu fructe mușcate. Apartamentul, cu X camere și cu mobilier de colecție. Vacanțele trebuie să fie în locații exotice, cât mai îndepărtate și greu accesibile. Și tot așa, până când din viață nu îți mai rămâne decât o carcasă creată de alții, pe care te chinui, zi de zi, să o umpli.

Din fericire, nu trebuie să te zbați într-o astfel de mocirlă (chiar dacă arată curat, tot mocirlă este). Poți, oricând, să te trezești și să îți pui ordine în priorități. Ai propriile visuri și de ele trebuie să te ocupi, nu de ale altora. Ceea ce îți face sufletul să vibreze, aceea e de urmărit. Și da, dacă o corporație, o casă mare sau mulți bani îți aduc împlinirea aceea profundă pe care o căutăm cu toții, atunci go for them!

Recent, m-am întors dintr-o expediție pe Elbrus, cel mai înalt vârf al Europei. Îmi doream de mult, de ani buni, să încerc să ajung și pe munți înalți, așa că atunci când m-am lovit de oportunitate, am apucat-o cu ambele mâini. Credeam că o să fie cea mai tare experiență! Că o să mă bucur de fiecare moment, de fiecare gâfâit și de fiecare provocare, până o să ajung sus, deasupra tuturor. Urma, evident, să îmi bifez un vis vechi.

Excursia a meritat din plin – deși nu am atins punctul maxim, o să povestesc în altă postare curând ce și cum -, dar lecția învățată a fost una neașteptată: nu rezonez cu astfel de aventuri. Nu că nu ar fi faine, provocatoare sau interesante, căci sunt, doar că eu, în sufletul meu, caut altceva când merg în natură să explorez munți. Dă-mi pădure, aruncă-mi un lac în cale și lasă-mă sub un cort în pustietate și sunt fericit, nimic mai mult. Ca să înțeleg ce caut, am avut nevoie să ies să gust din ceea ce credeam că îmi place.

Cumva, viața e ca un restaurant cu un număr infinit de mâncăruri, din care trebuie să alegi. Pe unele, le ghicești după aspect și te prind. Pe altele, doar arunci banii. Mare problemă este, însă, că societatea ne vrea consumatori. Iar interesul nu e să primim ce avem nevoie, ci să cumpărăm ceea ce ni se oferă. De asta, e atât de ușor să investim resurse în mâncăruri care fie nu sunt pe gustul nostru, fie ne fac chiar rău. Privim în jur, înghițim visuri gata ambalate și cam atât cu viața. Și, dacă ținem cont de accesul facil la informație, înțelegem cât de complicat devine să ne păstrăm gusturile neafectate.

Ai prieteni, poate, care îți spun cât de bun e desertul acela cu glazură de mare de Grecia. Alții, îți laudă Bucegii, cu blat de Vârful Omu și cremă de Cabana Mălăiești. Unii, mai non-conformiști, vorbesc non-stop despre cum e cu bicicleta. Și tot așa, despre subiecte diverse – haine, filme, cărți, etc – cu prelungire până la aspecte profunde și importante ca: religie, job, valori și chiar drum în viață. Cum faci, deci, să reziști asaltului – neintenționat, uneori – al celor din jurul tău?

Soluțiile ar putea fi disecate în detalii, dar nu o să mă apuc să arunc cu sfaturi, căci ce știu eu rar se poate aplica altcuiva. Fie că realizăm sau nu, trăim vieți diferite, așa că situațiile sunt altele de la caz la caz. După mine, important e să te oprești și să începi să investești timp în a te cunoaște. După ce afli cine ești, o să îți fie ușor să știi încotro te îndrepți.

De azi, nu mai trăi visurile altora, căci acestea nu or să te mulțumească, oricât te minți tu că sunt bune! Descoperă ce îți face sufletul să cânte și învață partitura, indiferent la privirile din jur. Mergi, te rog, în vacanța aceea liniștită pe care ți-o dorești! Lasă afacerile și mută-te la țară în propria livadă, cum îți dă ghes inima! Cumpără-ți ceea ce ai nevoie și te împlinește, nu firme doar pentru etichetă! Și nu mai zic, căci ai prins ideea și știi mai bine ce te arde zi și noapte, oricât de mult ignori durerea.

Viața, dincolo de toate, este despre a o trăi în propria manieră, autentică. Da, am uitat cum se face asta (poate și pentru că cere disciplină), dar e timpul să reînvățăm. De astăzi, nu mai trăi decât visurile tale!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.