Portretul unui ciudat

Quotefancy-8056-3840x2160

E în lumea lui, aproape de fiecare dată. Cu capul în nori, s-ar putea spune. Ce să-i faci, dacă norii sunt joși, în ultima vreme?

Visează mereu departe. Nu are nici chef și nici de gând să se irosească la școală sau job. La ce bun să muncești, dacă ești nefericit?

Știe că frumusețea vieții constă în experiențe. Nu are iPhone și nici alt tip de smartphone scump. Nu își cumpără decât lucruri de care are nevoie deși, uneori, investește și în pasiuni.

Preferă să umble, să călătorească. Pe munți, pe bicicletă, cu mașina. Mai rar, chiar și prin orașe. Dacă toată viața ar fi o excursie, nici nu ar avea nevoie de altceva.

Nu e sofisticat. Îi place să mențină un profil decent, pierdut în mulțime. Fără haine de firmă cu care să iasă în evidență. Dacă îl vezi pe stradă, nu îl bagi în seamă. Nu, nu atrage.

Nici în oraș nu prea iese. Decât să dea 15 lei pe un ceai, mai bine suferă de sete. Nu că a nu bea ceai la nu știu ce local vestit ar fi o mare suferință. Sau să meargă la cinema…de ce? E atât de accesibil să vezi orice acasă!

Într-un fel, nu acceptă valorile societății.

Încă citește, încă se uită la filme bune și îl macină când nu folosește timpul cum trebuie. Încearcă să ajungă la profunzime, iar aparențele le aruncă fără milă la gunoi. Mai bine să nu fii, decât doar să pari.

Preferă să facă lucrurile cu cap, dacă se poate. Se bazează mai totdeauna pe eforturi și încercări proprii. Nu, nu e genul care să apeleze la „specialiști” decât în cazuri de forță majoră. Dacă mai toată lumea ar fi ca el, mulți și-ar pierde job-urile.

De cumpărat, nu prea cumpără. Cumva, a învățat că banii trebuie să îl slujească pe el și în niciun caz invers. Dacă un lucru nu îi e util, de ce să se lase condus de un moft? A, că își mai face și el „gusturile” din când în când da, dar numai ca excepție.

Mașină, casă și altele de genul pe care trebuie să le ai? Le dă cu flit, indiferent! I-ar plăcea o cabană la munte (de preferat pe malul unui lac), micuță și confortabilă. Fără mobile impunătoare, fără vecini gălăgioși și fără televizor de 1 metru și sistem audio să nu te mai înțelegi cu cei dragi. Dar ar merge și o dubiță, dacă e cu satisfacție și dragoste umplută. Căci cu cât ai mai puțin, cu atât ești mai liber.

Mai mult, crede în oameni. Le recunoaște valoarea, ca ființe, și le respectă. Dar nu suportă ca el, alții sau spațiile comune să fie călcate în picioare. Își iese ușor din fire când vede nesimțire și nu poate înțelege cum oameni cu capul pe umeri pot să mintă, fure sau să arunce țigări pe unde le vine.

E naiv, căci trăiește cu impresia că lumea poate fi rațională. Când, de fapt, majoritatea e atât de mult delăsătoare și dezinteresată încât, dacă ar ști, s-ar lua cu mâinile de cap. Și, deși nu arată, le oferă tuturor premisa de nevinovăție. Doar că, odată ce vede că ți-ai bătut joc de ea, greu îți repari imaginea sau îi recâștigi respectul.

Din această cauză, pare dur. Poate că și este…Și da, mai are de învățat să aprecieze lucrurile faine, dar asta nu înseamnă că nu le observă, vede și încurajează. Fiind, însă, un optimist, acestea i se par normale, pe când răutățile, nu.

Ca un ultim aspect: își caută sensul în viață. Nu suportă ideea că a trăi nu implică altceva decât job, familie, responsabilități și timp omorât la întâmplare. Deși zilele trec, încă speră că va veni un moment începând de la care totul va fi altfel: fiecare clipă încărcată de satisfacție, dorință de reușită și eforturi răsplătite.

 

Commentarii

 1. Razvan Popa

  Ai uitat sa spui ca ciudatul (ca orice ciudat, nu-i asa?) scrie niste poezii superbe.
  Esti genul de om pe care il iubesc si respect. Chapeau, Bogdan!

  1. Post
   Author
  1. Post
   Author
  1. Post
   Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.