Povești, gânduri și iluzii

Era pierdut cu adevărat, nu doar se simțea astfel. Mergea agale pe drum și, în loc să se apropie, simțea că se tot depărtează. O depărtare amară de lume, de oameni, de el. Parcă îl părăsea și ultima dorință de a se opri, a se întoarce și de a lupta. Să lupte cu cine? Să lupte de ce? Viața, în felul ăsta, îl săturase. Avea nevoie de ceva nou. Voia ceva nou. Dar mai bun. Și ceva al lui.

Nu mai voia să trăiască după scenariile altora. Voia să trăiască așa cum credea el că trebuie să trăiești; fără invenții și pseudo-valori! Voia să se ridice, să se întoarcă cu fața la mulțime și să strige în gura mare că nu dă doi bani pe ei! Să le strige, să le urle în față că s-a săturat de ipocrizia lor, de presiunea pe care o pun pe umerii lui și de lipsa lor de curaj! Dar, oare, cui i-ar păsa? Fiecare și-ar vedea de drumul lui, închizând cu compasiune ochii în trecerea lor pe lângă el. Pentru că am uitat cu toții că menirea noastră este să fim oameni. Oameni…și atât. Fără multe cuvinte în fața numelui și fără multe lucruri în spate.

Și în mersul deșart printre pietre și gânduri îi trecu prin fața ochilor întreaga viață. De fapt nu era toată, era mai mult așa, o privire de ansamblu asupra a ce trăise. Fusese de câteva ori aproape de moarte și nici măcar atunci nu își văzuse viața într-o singură clipire de ochi. Dar, cine știe, poate pentru că nu a murit, că dacă ar fi murit de-a binelea, poate o vedea; de ce să ni se refuze această ultimă – amărui-dulce – retrospectivă? Și, deci, ce trăise? Dar, oare, trăise? Avusese parte de o viață fericită cu flash-uri de tristețe, sau se consolase cu ferestre de fericire într-o casă tristă? Adevărul e că își amintea doar momentele frumoase! Bine, mai îi veneau prin cap și lucruri mai puțin plăcute, dar le îndepărta repede. Nimeni nu vrea să creadă despre el că a dus o viață proastă și, cu atât mai mult, nu vrea ca viața lui să fie considerată astfel de ceilalți. Și uite așa, ajungem toți să ne săpăm morminte vii, din lucruri moarte. Ne îngropăm cu mândrie crasă și satisfacție nedisimulată în activități și posesiuni pe care nu dăm nici doi bani! Doar, de, nu pot eu să trăiesc mai prost ca altul, nerealizând că și el, în prostia lui, gândește la fel. Și așa alergăm, clipă de clipă, în toate direcțiile, după tot ce se poate (și ce nu se poate), încercând să prindem fericirea. Dar ea, săraca, unde să mai încapă? Până și telefoanele ne sunt „smart”; ea e de modă veche…

Și viața lui nu ieșea deloc din tipare; pe alocuri chiar, era mult sub mediocritate. Se hrănise cu iluzii deșarte, își vânduse minciuni frumoase, își sfâșiase sufletul între oportunități ratate și eșecuri neasumate…Se mințise la fiecare pas că pe următorul o sa îl facă altfel. Dar cum altfel? Și oare nu toți se mint la fel? Adică nu, nu se mint la fel, fiecare o face în felul lui…

Se oprise de mult, dar goana prin gânduri mersese mult mai departe, fără el. Era exact ca în viață, care trecuse fără ca el să o trăiască! Adică trăise, după normele impuse și între limitele trasate. Dar el ar fi vrut altfel! Fără conformare ieftină garantată cu ochelari de cal și mai ieftini. Fără suflete încătușate în valori false, perisabile. Ar fi vrut libertate…libertatea aia faină, din care izvorăște pacea; pacea că ai trăit…frumos. Și cum ai vrut tu, aducând un strop de bine în lume.

Oftă ușor, dar apăsat, se întinse alene pe iarbă și închise cu grijă ochii. Sperând probabil, să-i deschidă într-o altă viață. Pe care să o trăiască. Pentru că acum știa cum.

Commentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.