Rutinizează-ți viața!

Sunt multe lucruri de care fugim în viață, catalogându-le drept rele sau nepotrivite, de multe ori fără să stăm să le analizăm mai în profunzime. Și, deși aș putea să întocmesc o listă luuuuungă de tot, azi am realizat cât de importantă e rutina pentru o persoană, deci o să mă refer la ea un pic.

Avem impresia, foarte des, că a trăi rutinizat nu e de dorit și că asta ne diluează din calitatea vieții. Pe de o parte, e adevărat, căci e trist să duci, zi de zi, același trai și să te învârți mereu în aceleași cercuri, dar ne-am gândit vreodată cum ar fi să nu învățăm niciun proces și să o luăm de la capăt iarăși și iarăși? Realizăm noi, oare, cât de importante sunt obiceiurile?

Imaginează-ți cum ar fi să te trezești dimineața și să fie gol la tine în minte. Să te gândești dacă să citești, să mănânci sau dacă să mergi să te speli pe față. Să pleci spre școală sau muncă și, la fiecare intersecție, să îți pui problema alegerii străzilor. Să vii acasă și să nu știi cum să înveți, cum să te relaxezi sau cum îți place să ții cărțile pe birou. Ar fi interesant, nu?

Nu prea, de fapt. Căci rutina ne ajută să realizăm o mulțime de activități fără să le trecem prin filtrul gândirii conștiente. Astfel, ne putem ocupa, pe îndelete, de problemele cu adevărat importante. E un mecanism interesant de protecție al corpului care intră în acțiune când vine vorba de activități repetate. Pur și simplu, tot ce poate fi automatizat, o să fie. Și astfel, deciziile curente nu mai trebuiesc procesate, căci mintea știe exact cum să acționeze.

De asta, important nu e să fugim de rutină, ci ceea ce contează e să avem grijă să ne creem obiceiuri bune. Cu alte cuvinte, automatismele te pot ajuta să duci o viață mai plină de sens, chiar dacă la prima vedere nu pare astfel. Gândește-te la ele ca o scurtătură, dacă vrei.

Spre exemplu, a existat o perioadă în care mă trezeam dimineața devreme, mereu la aceeași oră, și știam exact ce urmează să fac: beam apă, citeam, scriam planul pentru ziua ce urma, mâncam și abia apoi mă apucam de task-uri. Știam, așadar, ce am de făcut, fără să fie nevoie să lenevesc de fiecare dată și să mă bat cu ideile. Mai mult, sunt unele persoane care încorporează în propria rutină exerciții fizice, ascultat muzică, vorbit cu un prieten drag sau făcutul unei cafele sau a unui ceai. Important e, dincolo de activități, să existe o structură stabilă care să te ajute intri într-o stare mai bună și mai plină de motivație, astfel încât rezultatele să fie cât mai ridicate.

Și nu numai când vine vorba de tine rutina e importantă, ci și de ceilalți. Mai ales de ceilalți, adică. De asta cuplurile, ca să exemplific, au melodii preferate, restaurante preferate, străzi preferate etc. De asta există activități pe care le implementezi împreună cu celălalt, regulat – intri într-o anume stare de spirit dorită, fiindu-ți mult mai ușor să comunici și să relaționezi. Apelezi, cu alte cuvinte, la scurtătura de care aminteam mai devreme: creierul asociază o activitate cu o trăire sufletească ce e declanșată imediat ce te apuci de treabă. Simplu, nu?

Doar că, în realitate, nu oferim deloc rutinei importanța pe care o merită. Nu realizăm cât contează decât atunci când este întreruptă. Brusc, parcă ceva lipsește, deși nu știm exact ce și cum anume. De asta, e important să simulăm unele comportamente, chiar dacă nu ne și „simțim” în pielea lor – treptat, o să o facem.

Așadar, zâmbește. Râzi des și sincer. Deschide-te și îmbrățișează noul. Mulțumește. Fii amabil. Setează-ți obiective. Luptă. Construiește-ți obiceiuri. Astfel, vei fi surprins de cât de multe se pot schimba în viața ta. Și nu doar psihic, ci și fizic. Rutina nu, nu e rea, dacă o folosești în scopuri bune. Singura grijă e să o controlezi tu pe ea, nu ea pe tine.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.