Se poate trăi și altfel

3037096-poster-p-1-9-different-definitions-on-the-meaning-of-work-life-balance

Așa cum spuneam zilele trecute, în fiecare săptămână o să postez câte un fragment din cartea „Europa în 80 de Zile” cu unele din lecțiile pe care le-am învățat în urma călătoriei cu bicicleta de vara trecută. Pentru cei care vor să afle mai mult, există preview-ul variantei PDF sau pot comanda cartea direct de pe pagina corespunzătoare. Enjoy!

Da, se poate – deși uneori pare greu, dacă nu chiar imposibil – iar întrebarea care trebuie pusă este: merită? Merită să trăiești căutându-ți propria cale? Are rost să te zbați, să alergi și să obosești, într-o luptă pe care s-ar putea să nu o câștigi, dar despre care știi sigur că e a ta? Pentru că a sta pe propriile picioare într-o lume care îți cere și te obligă să te sprijini de ceilalți – ca să faci ce face toată lumea – constituie o decizie care poate fi usturătoare, în multe cazuri. Dar, dacă situația nu pare prea roz și te îndeamnă să dai înapoi, întreabă-te din nou: merită? Merită să gândești, să vorbești și să trăiești așa cum trăiesc toți? Are rost să o iei pe același drum, ca să sfârșești în același loc în care ajunge toată lumea? Este traiul pe care îl vezi în jur genul de viață pe care ți-ar plăcea să ți-o creezi? Trage linie, ia o decizie, iar apoi acționează!

Fiecare monedă are două fețe, iar viața e formată dintr-un puzzle de monede care, puse la un loc formează moneda finală – tot cu două fețe – a fericirii. Deciziile pe care trebuie să le luăm la fiecare pas – și care sunt mii în fiecare zi – reprezintă piesele principale ale tabloului. Ele sunt cele care indică direcția în care ne îndreptăm, pe propriul drum sau pe unde ne arată ceilalți. Fiecare e importantă, deși poate că în anumite momente peste unele trecem în grabă, fără să le acordăm atenție. La final însă, toate acestea se vor aranja frumos într-o imagine completă, iar tot ceea ce vom putea face e să stăm și să o privim. Dacă am luat deciziile corecte și ne-am urmat inima vom avea ce admira, căci monedele vor fi pe partea corectă, iar noi vom fi împliniți. Pe verso însă nu e loc decât pentru nefericire și regrete, dar timpul schimbărilor a trecut și nimic nu mai poate fi făcut.

Sfârșitul e inevitabil, iar confruntarea cu trecutul nu sare pe nimeni. Astăzi – și numai astăzi – avem șansa de a acționa în așa fel încât, atunci când va veni momentul, să putem zâmbi liniștiți și împăcați. Tolstoi nota în jurnalul său: „M-am gândit că trebuie să ne pregătim pentru a muri cum se cuvine. Și mi-am amintit că întreaga viață începând cu copilăria este moarte treptată, de aceea trebuie să ne pregătim mereu, fără încetare.” Fără a o da în gânduri sumbre, e păcat că nu conștientizăm că timpul nostru e limitat și că trebuie să îl trăim așa cum ne dorim. Dacă ne-am pregăti zilnic, cu grijă, tabloul de final, cel mai probabil am avea parte de o imagine plăcută și satisfăcătoare. Iar în aceasta, regretele nu își vor găsi locul, cu siguranță.

Sursă foto: aici.

despre carte_cover_site

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.