Și TU ești un lider!

John Maxwell, poate numarul 1 in lume atunci când vine vorba de leadership, rezumă întreg fenomenul de a-i conduce pe alții astfel: „Leadership-ul este influență.” Și tot el spune că o persoană obișnuită influențează, pe parcursul întregii vieți, aproximativ 10000 de oameni dintre cei cu care vine în contact. De foarte multe ori trăim cu impresia că poziția face liderul, când, în realitate, liderul face poziția. Ne-am obișnuit să nu mai fim atenți la modul în care îi influențăm pe ceilalți, găsindu-ne ca scuză faptul că nu deținem o funcție de conducere.

Însă adevărații lideri se găsesc la orice nivel. Cu toții am întâlnit directori sau manageri care nu au nicio idee despre ce înseamnă să fii lider. Și cu toții am văzut și reversul monedei. Adevărul este că Dumnezeu ne cheamă, pe fiecare, să fim lideri. Să fim modele demne de urmat și persoane de la care să ai ce învăța. Suntem chemați să fim exemple (bune). Dar comoditatea ne împiedică să fim astfel. Un lider înainte de a oferi, trebuie să fie. Nu îi poți învăța pe ceilalți ceea ce nici tu nu știi. Și cea mai bună metodă de predare este prin exemplu. Prin felul de a fi, clipă de clipă. Prin felul în care înveți, muncești sau asculți. Poți face diferența în orice aspect, oricât de mic – pentru că lucrurile mici fac diferența. 

Cu prima ocazie când ieși din casă, atunci când intri în contact cu ceilalți adu-ți aminte că trebuie să fii un lider. Adu-ți aminte că asupra tuturor tu exerciți o influență – influență care nu depinde decât de tine. Și, indiferent cât de scurtă sau lungă este interacțiunea, îți poți înălța sau coborî interlocutorul. De tine depinde! De tine depinde ce expresie a feței adopți, cu ce zâmbet îți pictezi fața și ce ton sau gesturi folosești. Tu alegi ce cuvinte să spui, când le spui și cum le spui. Dar „Leadership-ul este influență”, fie că îți place, fie că nu. Și, chiar dacă nu te bucuri de o poziție de conducere (dar dacă o faci, cu atât mai mult), ai grijă la cum conduci. Întotdeauna există cineva care te urmează. Ai grijă la ce fel de exemplu ești și la influența pe care o răspândești în jur. Și tu ești un lider!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.