Sunt scriitor. Tu cine ești?

Deși mi-e greu să recunosc, rândurile următoare sunt despre mine – despre cel care am fost, dar și despre cel care vreau să devin. Mesajul acestora, dincolo de forma pe care or să o primească, e unul singur: sunt un scriitor și ar fi cazul să mă comport ca atare.

Totul a început cu un vis, cândva departe în spatele timpului. Și, așa cum capătă contur toate visurile, și al meu la început a rămas nerostit. Era acolo, dar îl negam, pe motiv că nu e drumul ce mi se potrivește. Era ca atunci când știi ce trebuie să faci, dar, pentru că e greu și preferi căldura comodității, te faci că nu ai habar. Pur și simplu, bagi capul în nisip și aștepți să treacă vremea.

Dintotdeauna, cuvintele „ce te faci când o să fii mare” mi-au pus capac. De ce trebuie să „mă fac…ceva”? îmi ziceam. Nu înțelegeam de ce oamenii sunt atât de preocupați de metode de a-și vinde timpul, când există atât de multe oportunități în care să îl investești. Dar, pentru că de multe ori libertatea e doar aparentă, am început să explorez opțiunile. Așa se face că, cel puțin de pe buze, am schimbat zeci de meserii. Geolog. Alpinist. Farmacist. Jurnalist. Avocat. Pastor. Inginer. Programator. Profesor. Psiholog. Speaker. Trainer. Călător profesionist (dacă există așa ceva). Antreprenor. Blogger. Graphic designer. Etc. Practic, dilema carierei e simplă: la care din domeniile bine plătite te pricepi și te gândești că ți-ar plăcea să le explorezi? Adică, în traducere liberă: ce se plătește bine și merită să înveți, fără să îți provoace nefericire 100%?

Cu o astfel de mentalitate – mai mult indusă de societate decât acceptată conștient – am ales Facultatea de Automatică și Calculatoare. Domeniu bun, salarii mari și recunoaștere profesională din plin. Sclavie de lux, adică. Mi-am zis că mă chinui eu o vreme, dar măcar o să am bani și timp să fac și ce mă împlinește cu adevărat. Mentalitate păguboasă, știu, dar mentalitate ce se regăsește foarte des în jurul nostru.

Cum era de așteptat – pentru că nu sunt genul de om care să înghită ceea ce nu îi place – am trântit ușa școlii și m-am apucat de a-mi croi propriul drum. Încotro și în ce fel? N-aveam nici cea mai mică idee – iar asta îmi inducea o frică paralizantă – dar nu conta. Calea mea era în altă parte, iar eu trebuia să o descopăr.

Treptat, vechile visuri au început să se șteargă de praf și să îndrăznească să iasă la lumină. Am prins curaj să călătoresc. M-am apucat să învăț design, editare foto și formatare de carte. M-am reîntors la blogul lăsat în paragină și am investit serios în scris. Și atunci – deși nu pot izola momentul – s-a aprins luminița de la capătul tunelului: sunt un scriitor și trebuie să iau cuvintele și să le dau viață! Și, tot atunci, am înțeles de ce viața nu este despre ce te faci când o să fii mare, ci despre cine ești tu, de fapt, ca persoană. De asta schimbarea vine dintr-o modificare de paradigmă: trebuie să încetăm să ne definim pe baza joburilor pe care le avem și să începem să folosim visurile și aspirațiile în schimb.

Am scris, până acum, două cărți. Poate că nu sunt grozave, sau poate că sunt. Poate că și-au atins potențialul sau poate că nu reprezintă decât un drum înfundat. Poate că merită citite sau, din contră, poate că nu merită nici să stea în bibliotecă. Nu știu, dar nici nu contează. Ce e cu adevărat relevant e că sunt scriitor și că treaba mea e să scriu. Asta îmi face plăcere, asta mă împlinește, asta mă transformă. Și ce dacă scriu – poate – prost? Am timp să învăț. Am timp să cresc și să mă dezvolt. Până la urmă, măiestria nu e talent, e muncă asiduă ridicată la rang de obicei.

Doar că niciodată nu e așa simplu cu visurile. Bine, de fapt e simplu, doar că nu e ușor. Căci ne-am învățat că drumul corect e de la ce se caută către ce ți se potrivește. De la rezultate, la muncă și talent. În realitate, totul începe cu o asumare onestă a ceea ce ești. De aici pornește totul, aceasta e temelia unei vieți viitoare împlinite.

Pentru mine, răspunsul e evident: nu sunt nici graphic designer, nici blogger, nici călător. Sunt scriitor, iar treaba mea e să îmi iau în serios această asumare. Iar ceea ce e fain în acceptarea unei astfel de responsabilități – și înfricoșător în același timp – e că ceea ce mă definește ca atare nu are legătură nici cu câți bani fac din asta, nici cu câte cărți vând, nici cu cât de cunoscut ajung. Nu, ci relevantă nu e decât conexiunea pe care ajung să o realizez cu propria ființă, căci de aici vine pasiunea. Rezultatele, au ele timp să apară – important e să nu mă opresc din scris, ba din contră, să investesc mai mult stat printre cuvinte!

Totuși, în ciuda a ceea ce ziceam în introducere, rândurile acestea nu sunt doar despre mine. De fapt, sunt despre fiecare. Sunt despre tine, pentru că și în sufletul tău există un strigăt arzător care te cheamă să devii adevărata versiune a ta. Ascunse în praf, întuneric și uitare, zac aspirațiile care așteaptă să îți creioneze adevăratul chip. Tu știi cine ești – și ce vrei să devii – doar că lași obstacolele să îți încețoșeze privirea. De asta pare atât greu…

Doar că nu e, din fericire. Ai doar nevoie de timp să recunoști cine ești. Să te redescoperi. Și să te asculți.

Și nu uita: nu trebuie să fii bun, trebuie să fii tu. Abia apoi, după ce ești tu, ai șanse să devii și bun.

 

P.S:

Dacă ești curios să afli întreaga poveste cu facultatea, o poți citi aici: http://bogdanmatei.ro/de-ce-am-renuntat-la-facultate-si-ce-am-invatat-din-asta/.

Informații despre cărțile mele se pot găsi aici: http://bogdanmatei.ro/departari/, poate vrei să (îți) faci un cadou fain de sărbători! 🙂

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.