Toți suntem în aceeași barcă (despre COVID și vaccinare)

Anul 2020 a zguduit, din temelii, lumea în care ne învățasem să trăim. E puțin probabil să existe oameni pe glob care să nu știe de COVID, pandemie și restricții: criza ne-a lovit pe toți, chiar dacă nu am fost afectați în aceeași măsură!

O criză scoate ce e mai bun și ce e mai rău din oameni, se spune. Practic, atunci când incertitudinea lovește, intervine frica. Iar un om panicat nu se deosebește mult de un animal încolțit: rațiunea se estompează, iar automatismele preiau controlul. Pentru creier, importantă e supraviețuirea, în mod egoist, și nu cooperarea, armonia sau înțelegerea între indivizi. Fără a fi clar de unde poate apărea pericolul, nervii sunt încordați, irascibilitatea crește și conflictele tind să se înmulțească. De aici până la separare nu mai e decât un pas: ori ești cu noi, ori ești împotriva noastră! Această segregare a apărut încă de la primele lockdown-uri, iar apoi a continuat odată cu relaxarea restricțiilor și cu introducerea unor măsuri noi. Dialogul a dispărut, totul reducându-se la alb sau negru: fie ești conspiraționist (altfel cum ai putea critica măsurile?), fie ești o slugă fricoasă care nu mai iese din casă decât ca să își toarne vecinii!

Într-adevăr, opiniile diferite sunt parte din om dintotdeauna, dar contextul social l-a obligat pe individ să se alinieze și să coopereze și cu dușmanii, dacă vrea să trăiască. Inevitabil, într-o societate locală ai și opoziție, iar aceasta constituia modul sănătos de a-ți păstra spiritul critic deschis. Astăzi, Social Media a deschis cutia pandorei: oricine are o voce, iar cine spune altfel decât îmi convine e ușor redus la tăcere (unfollow, unfriend, unsubscribe)! Ne înconjurăm de utopii în care toți gândim la fel, având ÎNTOTDEAUNA dreptate, ABSOLUTĂ dreptate! Am ajuns, practic, să îi îndepărtăm pe toți cei care ne puteau prezenta perspective diferite, mai mult sau mai puțin corecte. Iar lipsiți de opoziție, ne-am construit păreri și argumente slabe – castelul nostru de nisip, deși pare o cetate fortificată imposibil de biruit, nu se știe cât poate să reziste.

Din păcate, e mai ușor să cenzurezi decât să dialoghezi. A comunica (proces format din a asculta și a vorbi) implică o continuă analizare a credințelor și valorilor – nu degeaba o filozofie reală de viață care nu trece testul timpului e gunoi -, însă o comunicare reală necesită și alte ingrediente: minte deschisă, gândire critică, respect față de interlocutor, recunoașterea valorii ideilor opuse etc. Până la urmă, toți trăim pe aceeași planetă și ne dorim aceleași lucruri – când înțelegem asta, înțelegerea e mult mai ușor de construit.

Problemele cu pandemia sunt multe, iar în ultimul an m-am implicat în destule dezbateri pe subiect. Naiv, credeam că îi pot convinge pe ceilalți de greșita lor poziție…dar am eșuat lamentabil (la fel cum au eșuat și ei în a îmi schimba mie opiniile). Am înțeles, în schimb, un aspect crucial: am datoria să îl las pe celălalt liber! Și, deși se poate despica firul în patru aici, consider mai benefic să te las să mă contrazici, decât să te contrazic eu pe tine! Doar ascultându-te pot învăța din cum vezi tu lumea, iar această viziune exterioară poate fi revelatoare! Surprinzător (sau nu!) suntem, cu toții, în aceeași barcă – tot mai mulți avem oameni care au trecut prin boală (și care chiar au murit), viețile tuturor fiindu-ne afectate. Toți vrem ca pandemia să se termine și să ne întoarcem la „normal”! Toți ne dorim ca viitorul să fie mai bun, mai liniștit și, cel mai important, predictibil.

Ca oameni, suntem însă diferiți. Avem niveluri diferite de educație, priorități diverse și frici specifice. Mai mult, COVID-ul nu ne afectează pe toți la fel, iar viziunea asupra vieții ne modelează abordarea (un egoist se va raporta altfel la măsuri față de un altruist, de exemplu). Ce să mai spun de pregătirea profesională sau de cultura în care am crescut? Factorii sunt multiplii, abordările la fel…și am uitat, din păcate, aceste realități! Vrem, inevitabil, să înghesuim totul în propriile șabloane mentale. ALB și NEGRU…și atât, dacă se poate! Asta, bineînțeles, în vreme ce viața ne-o petrecem între multe nuanțe de gri…

Recent, vaccinul anti-COVID a fost aprobat, iar distribuția lui către mase a început. Apariția acestuia a mărit, inevitabil, prăpastia dintre NOI și EI. Fără să intru în argumentele niciunei tabere și ignorându-i pe cei de la extreme (nu atât de mulți, dar foarte vocali!), oamenii chiar știu de ce vor sau de ce nu vor să se vaccineze (exact cum știu de ce respectă unele măsuri și le ignoră pe altele). Ce nu se știe, de fapt? Cei PRO (pro vaccin) nu știu ce e cu CONTRA, iar cei CONTRA nu știu argumentele PRO…iar de aici până la scandal nu e decât un pas. Încă o dată, uităm că toți suntem în aceeași barcă – unii văd vaccinul ca fiind soluția supremă, ceilalți îl văd ca un potențial incert de creare de noi probleme. Cine greșește, deci? Fie și unii și alții, fie nici unii, nici alții! Adevărul nu e niciodată total separat de minciună, iar medicina nu e niciodată lipsită de efecte adverse, așa că a pretinde că deții absolutul nu e decât o dovadă de infantilă înfumurare! Dacă nu ești conștient că poți și greși, aproape sigur faci rău prin atitudine, prin superioritatea manifestată și prin desconsiderarea celor pe care îi consideri inferiori și înguști!

De fapt, la atitudine se rezumă totul, nu la de care parte a baricadei te poziționezi. Dacă te menții deschis și respectuos față de celălalt – și ai dreptate – ai șanse să îl convingi. Dacă te înșeli, te poți corecta și, ulterior, poți convinge tu pe alții. Dacă, în schimb, vezi în celălalt un dușman infect și un pericol pentru propria persoană, vei încerca să îl elimini (pe Facebook, că acolo e legal, dar mulți ar face multe nenorociri în viața reală dacă ar avea puterea!) fără să realizezi că te comporți ca un dușman care se cere eliminat – și te mai miri că celălalt e violent, extremist și absurd? E doar reflexia ta în apa disputei…

Dacă e ceva ce m-a învățat pandemia, aceasta este lecția înțelegerii celorlalți, mai ales atunci când aceștia adoptă poziționări absurde. Puțini sunt proști și rău intenționați, majoritatea suntem doar oameni: avem înțelegerea noastră, frica noastră, interesul nostru, trecutul nostru, încrederea noastră, sursele noastre de informare etc. Când am început să pricep că oamenii acționează conform cu cea mai bună variantă pe care o văd disponibilă, gradul de ranchiună față de „idioți” a scăzut dramatic – cine sunt eu să am adevărul? Să nu uit că, la rândul meu, mă văd de la celălalt cum se vede celălalt de la mine…

Viața, până la urmă, nu începe și nu se termină cu o criză, nici măcar cu COVID, deși în prezent aceasta pare definitorie. Și, chiar dacă globalizarea și tehnologia (și mai ales rețelele sociale, subiectul în sine merită articole dedicate) ne vând iluzia că putem reuși singuri, istoria ne arată că doar în comuniune și bună înțelegere putem reuși. După ce boala va înceta (sau va deveni normalitate), vom descoperi că avem nevoie de ceilalți pentru a ne păstra sănătatea mintală și că, împreună, putem reuși mai multe decât separați. Provocarea se rezumă, așadar, la cât de repede înțelegem această realitate: celălalt nu e un dușman care îmi vrea răul, ci este un individ ca și mine care are nevoie de înțelegere, iubire și respect. Până la urmă, suntem toți în aceeași barcă, iar ținta noastră este, în mare, aceeași…

P.S: Explicația metaforei bărcii: naufragiați în această criză, suntem înghesuiți în aceeași ambarcațiune. Ad-hoc, fiecare face ce știe mai bine: unii dau din vâsle, alții scot apa infiltrată, alții aruncă din bagajele aduse de ceilalți, alții păstrează ce e necesar, unii țin cârma, alții busola etc. Nu realizăm, dar e nevoie de fiecare pentru a nu ne scufunda și pentru a ajunge cu bine la destinație, prea mulți dintr-un singur grup ar scufunda barca, fiecare în felul lui. P.S: Normal, în această barcă sunt și cei care doar stau pe margine și urlă, dar poate că și ei fac fix ce pot mai bun să facă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.