Trăiește.

Să trăiești nu e niciodată ușor. Dacă ți se pare că e, înseamnă că nu trăiești. Sau e doar atât: o părere.

Dacă vrei să te bucuri de viață, să obții maxim de la fiecare clipă, să profiți de fiecare pas, atunci trebuie să te zbați. Pentru că ceea ce primești fără efort, se duce fără apreciere. Doar când te doare, îți pasă.

Iar drumul prin viață necesită muncă asiduă și voință de fier. Pentru că acesta trece peste dealuri și văi, nu se consumă pe banda de alergare. Rămâne însă peisajul care se schimbă continuu. Și provocările zilnice. Și dorințele împlinite. Și bătăliile câștigate. Și aerul curat. Afară întotdeauna va fi mai frumos, indiferent de cât de scump ne decorăm cutiile.

Uităm că răsplata vine după muncă și că ce vine fără muncă nu e răsplată. E un cadou care, de obicei, nu e prețuit. Pentru că, deși evităm durerea în goana după plăcere, doar când ne doare prețuim lucrurile la adevărata lor valoare. De asta iubirea doare. De asta în durere găsești iubire.

Covor roșu și petale de trandafiri nu găsești decât în filme. Sau în cărți. În viață te lovești de pietre pe drum, iar picioarele ți se acoperă de praf și de răni. Și chipul îți obosește sub lacrimi și sudoare. Dar doar atunci când ești murdar și obosit te bucuri cu adevărat de un pat cald și de apă curată. Cine trăiește plat, se bucură plat.

Nu e nimic mai trist decât să te îmbeți cu apă rece. Și să trăiești în iluzii, ale tale sau ale altora. Să te ridici și să pleci la drum prezintă riscul să te împiedici și să cazi. Dar după fiecare căzătură o să fii mai bogat. Și mai puternic.

Să trăiești nu e niciodată ușor. Dacă ți se pare că e, înseamnă că nu trăiești. Și că ai ajuns o legumă. Sau un robot. Doar stând pe propriile picioare poți vedea până departe. Doar dându-te cu capul de pereți o să afli care sunt de carton și care sunt pe bune.

Viața nu e despre a sta închis într-un glob de sticlă. Viața înseamnă curaj, atitudine și luptă. Trăiești doar dacă te doare! Te doare, însă, și fără să trăiești.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.