Viața ca o lupta

Viața este o mare prostie, iar cine nu crede astfel, ori e orb, ori se amăgește. Nu poți să fi trecut pragul nașterii și să nu observi, încă din cei mai fragezi ani, că totul e chin semănat cu lacrimi. Momentele de bucurie? Stropi trecători de ploaie pe nisipul arid din deșertul sufletului!

Nu există fericire, ci doar o încercare acerbă de a urmări fantasma numită astfel. Bolile, dificultățile sau piedicile de orice au fel au grijă, prea adesea, să omoare speranța că ea ar putea fi atinsă.

Peste tot, sunt mai mulți dinții scrâșniți, frunțile ridate și ochii obosiți decât corespondentele lor pline de pace și împăcare. Ca să trăiești, trebuie să te lupți. Afară e un ring în care dacă nu pari puternic (ideal ar fi să fii!), ești mâncat dintr-o privire. Selecția speciilor se descoperă în secolul XXI, nu în cărțile lui Darwin.

Totul se învârte în necunoscut, iar certitudinile nu sunt decât cârlige care să te facă să te trezești dimineața. Dacă ai curaj să socotești, 80% din timp ți-l vinzi altora. Nu pe festine, ci pe coji de pâine uscată și mucegăită rămasă de la masa opulentă a nepăsătorilor născuți norocoși.

Tu, ca să reziști, trebuie să renunți la somn. Cu lacrimi, îți stropești pașii ca să aducă rod. Oricât ți-ar plăcea munca pe care o faci, ți se ia. Și cel mai bun desert îți vine pe gât, după o vreme.

În timp ce te scufunzi, rechinii rod resturile colacilor de salvare. Viața e o luptă prostească în care nimănui nu îi pasă de tine. Egoismul și febra modernă a aurului întunecă orice judecată: mănânci sau vei fi mâncat?

Dreptatea nu există, iar altruismul nu se descoperă decât într-o lume perfect. Pe planeta noastră, răul e la cote alarmante. Ca să nu fii călcat în picioare, e nevoie să te ridici să urli. Ori îți ceri drepturile, ori poți să le dai uitării!

Nu e confortabil, dar e singura soluție pentru a fi respectat: să îi faci pe cei din jur să știe că ești acolo. Nu folosind metodele lor grosolane, ci cu tact, înțelepciune și răbdare. Lumea are nevoie nu de mai mulți infatuați, ci de mai mulți oameni care să dovedească că dreptatea se poate câștiga cu iubire. În cuvintele lui Ghandi: „Mai întâi te ignoră, apoi râd de tine, apoi se luptă cu tine și apoi tu învingi”.

Viața, da, este o prostie, un chin și o adunătură de dificultăți care te lovesc când îți e lumea mai dragă; noi, ca oameni, însă, suntem suficient de puternici ca să îi ținem piept. Și fie în juru-mi rechini, șacali, lupi sau hiene, nimic nu mă va atinge! Îmi știu valoarea, capacitățile și drepturile – cine va îndrăzni să mi le fure? Dar, dacă totuși, se vor încinge la luptă împotriva mea, mă voi ridica să îi înfrunt. Dacă va fi să pierd, să pierd privindu-i în ochi, nu înjunghiat pe la spate.

Din fericire, vremurile în care capul plecat nu era tăiat de sabie, au apus. Din păcate, foarte mulți au rămas cu aceiași mentalitate lașă, de înfrânți. Totuși, niciodată nu e prea târziu să dezertezi din fața fricii și să te înrolezi sub steagul valorii personale ce merită fluturată în vânt.

Niciodată ca în societatea contemporană nu a fost nevoie de voci care să își strige principiile așa cum e nevoie astăzi. Și da, poate că nu te va auzi nimeni (sau te vor auzi, dar te vor ignora!), însă te vei auzi tu. Iar seara, când vei ajunge la oglindă, te vei putea privi în ochi, bătându-te pe umăr pentru eroul care ești. Căci, până la urmă, importantă nu e victoria, ci importantă e lupta.* Iar câștigători sunt cei care nu renunță, pe când cei care abandonează sunt cei care niciodată nu câștigă!

* În cuvintele lui N. Steinhardt: „Biruința nu e obligatorie, obligatorie e lupta!” 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.