Viața înseamnă schimbare

E ceva în natura noastră ca oameni ce ne face întotdeauna reticenți la schimbare. Iar când suntem doar reticenți, vorbim de cazul fericit. De cele mai multe ori, atunci când schimbarea survine, facem tot ce ne stă în putință să o îndepărtăm. E un război continuu între noi cei de azi și noi cei de mâine.

Nu ne place să acceptăm schimbarea pentru că aduce necunoscut. Și nu vrem, pentru că e bine în globul nostru…e confortabil și cald. Dar nu realizăm că doar ieșind din zona asta plăcută putem ajunge într-una și mai bună. Preferăm să ne mulțumim cu puțin, decât să mergem după un mai mult care nu se vede. Cineva spunea că „nu orice schimbare înseamnă progres, dar fără schimbare nu poate exista progres”. Nimic mai adevărat. Și, deși cu toții știm adevăruri de genul, situația rămâne aceeași.

De ce e schimbarea benefică?

Pentru că întotdeauna te duce mai departe. Pentru că întotdeauna te duce pe unde nu ai mai fost. Pentru că te provoacă să vezi lucrurile altfel, să gândești altfel și să fii altfel. Chiar și așa-zisele schimbări „în rău” au avantajul de a te scoate din zona de confort.

Știam de aseară că azi va trebui să realizez design-ul pentru un material, însă nu știam că o să fie o provocare destul de serioasă. Deși îmi făcusem mental o schiță, cerința a fost extrem de diferită. Și când spun diferită chiar vorbesc serios! Problema mai mare era că nu prea făcusem ceva de genul și consideram că „nu e stilul meu”. Așa că, după ce am reanalizat lucrurile, am decis să renunț. Am renunțat, dar tot l-am făcut! Și asta pentru că insistența clientului a avut câștig de cauză. După câteva discuții și încercări nereușite am adus totul pe aceeași lungime de undă. Iar acum nu îmi pare rău deloc! Deși mi-a luat foarte mult timp și m-am lovit de multe necunoscute, rămâne satisfacția progresului.

Am rămas surprins însă de cât de ușor am dat înapoi. Cum am văzut că apare ceva nou la orizont, cum m-am retras în cochilia mea! Și asta e reacția instinctivă a fiecăruia. Cum vedem noul, cum închidem ochii. Frica de ceea ce ar putea fi după colț ne paralizează și ne face să ne acceptăm condiția. De asta cele mai mari reușite le ai atunci când nu mai ai nimic de pierdut. Când corabia pe care te simțeai atât de bine a ars, nu îți mai rămâne decât să pornești în explorarea țărmului.

Schimbarea poate fi ori o piedică, ori o oportunitate. Depinde doar prin ce ochelari o privești. Și dacă o accepți. Fie că ne place, fie că nu, lumea în care trăim este într-o continuă schimbare. Viața însăși este schimbare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.