Despre visare și capete sparte sau Între vis și realitate

dream-and-reality

Nu cred că e zi care să treacă fără să mă lovesc de visători. Și nu, nu la ciocniri pe stradă datorate capului lor printre nori mă refer, ci la întâlnirile obișnuite, cotidiene. Și aceste întâlniri nu au loc, din păcate, decât în planul ideilor. Nu aflu că respectivul/respectiva este un visător decât dacă dicut puțin mai mult. Și aici apare problema. Dacă m-aș ciocni de el/ea pe stradă fiindcă e prea cu capul în nori, ar fi scuzabil și de înțeles. Adică omul nu are de ce să mai fie atent la pământul nostră muritor; este în altă lume, mai bună,nu? Sau dacă aș identifica visătorul după luptele pe care le duce, barierele de care se lovește, eșecurile pe care le suferă ar fi de apreciat. Dar lucrurile nu stau deloc așa! Ca să afli de visurile cuiva trebuie să te înarmezi cu răbdare și perseverență și să sapi, să sapi, să sapi…Și dacă persoana respectivă nu și-a îngropat visurile la și mai mare adâncime, o să le gasești. Nu se știe starea în care or să fie, dar vor fi acolo.

Trebuie să recunosc că sunt și persoane care își trâmbițează visurile ori de câte ori au ocazia. Și nu cred că o fac atât pentru a adăuga o doză de responsabilitate în urmarea acestora, cât în a vedea ceilalți cât de departe țintesc. Visul nu este o etichetă cu care să te mândrești în lume. Nu este nici o aspirație de care să îți fie rușine. Visul este un țel nobil pentru care trebuie să lupți chiar și atunci când rămâi fără puteri. Cei care se laudă cu ele, la fel ca și cei care se rușinează de ele, nu sunt meritorii de ele. Este adevărat că există avantaje în a spune lumii ce îți dorești de la viață, dar nu cred că acestea bat dezavantajele. Până la urmă e vorba de visul tău, de dorințele tale, de viața ta!

Închid paranteza și mă întorc la așa-zișii visători declarați. Mă uit la mulți din ei și observ că toată această risipă de visuri pe care o fac nu îi apropie cu nimic de realizarea lor. De ce așa? E simplu. A vorbi despre ceea ce îți dorești nu te ajută deloc în procesul de realizare. Nu contează cât de multe lucruri vrei să ai, câte proiecte să realizezi sau câți oameni vrei tu să ajuți. Nu contează nici dacă vorbești zi și noapte și nici dacă te gândești tot timpul la asta. Ceea ce contează este cum acționezi. Dacă acționezi! Nu spun că a te gândi la ceea ce vrei să realizezi nu e important. Nici că a vorbi despre asta (atunci când trebuie)  nu are rostul lui. Ceea ce vreau să spun este că majoritatea dintre noi ne oprim la această primă etapă, dar aștepăm rezultatele ca și când am fi departe. Și, după cum este normal, ele întârzie să apară.

Trăim într-o lume în care se aruncă în toate direcțiile cu afirmații care mai de care mai pompoase, mai siropoase. Politicienii ne mint ca pe niște copii de grădiniță, băieții vrăjesc fetele cu clișee ieftine, se fac promisiuni parcă din cer venite. Și ce e mai trist este că prind foarte bine. Dar atunci când vine vorba de visuri și realizări lucrurile nu mai sunt la fel de roz. Poți să arunci cu ce vrei tu, dar dacă nu pui mâna pe treabă, degeaba. Dacă nu renunți la plăcerea de acum pentru plăcerea (mai mare) viitoare, dacă nu ieși din zona de confort și nu lupți pentru ceea ce visezi, nu are niciun rost. Mai bine renunți și la visări; nu te vor face decât, eventual, să te ciocnești pe stradă de ceilalți visători. Și la ce bun? Nu te alegi decât cu capete sparte și ceva înjurături.

Și eu mă încadrez de multe ori în aceeași categorie. Dar, când mă gândesc că trebuie să renunț la tot ce visez, parcă îmi vine să mă apuc de treabă. Dar nu am ajuns la nivelul să renunț la tot pentru un vis; există aspecte în care trebuie să învăț să fac astfel. Se spune că visele care merită urmate nu se găsesc la câțiva metri depărtare, ci la kilometri. Probabil că de aceea atât de puțini reușesc să le transforme în realitate. Dar și cei care reușesc…

Pentru că tot se apropie sfârșitul de an și pentru că toată lumea se apucă să facă analize a ceea ce a trecut și să spere că vor face mai multe pe viitor, iată un sfat: pentru fiecare vis, fă-ți un plan de atac. Scrieți obiectivele și tot ce trebuie să faci pentru a-ți îndeplini visul. O statistică realizată pe studenți arată că cei care și-au scris scopurile și și-au întocmit planuri au ajuns să câștige de până la 10 ori mai mult decât ceilalți care nu aveau nimic definit clar. Un pont despre cum sa fie obiectivele: fiecare obiectiv trebuie să fie SMART (Specific, Măsurabil, Accesibil, Relevant, ancorat în Timp). Și, cu un plan pe măsura visului, nu ai cum să nu reușești. O spune realitatea.

Este păcat ca atâtea visuri mărețe să rămână doar visuri, fie ele mărețe. Este păcat ca atâta potențial să fie irosit. La fel cum este păcat să duci o viață mediocră, doar pentru că nu îți concentrezi eforturile pentru a duce o viață excelentă. Oricât de mult ai visa, e loc de mai bine. Oricât de multe visuri ai realiza, întotdeauna se poate mai mult. Se spune că nu există limite, decât cele pe care ni le stabilim noi înșine. Dacă eu aleg ca limita mea să fie cerul, cine poate să zică altfel? La fel și în cazul tău. Ai o singură viață și, prăpădita, nu are nici buton de dat înapoi! Așa că visează, acționează, trăiește! Cine te oprește?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.